Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από την αίθουσα του δικαστηρίου στη συνεχόμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Epic Games και της Google, η Spotify κατάφερε να «κλείσει» μία ειδική συμφωνία με την Google.

Η συμφωνία επιτρέπει στην Spotify να μην πληρώνει προμήθεια στην Google (η οποία όπως είναι γνωστό βρίσκεται πίσω από το ηλεκτρονικό κατάστημα Play Store) όταν οι χρήστες εγγράφονται συνδρομητές αξιοποιώντας το σύστημα πληρωμών της υπηρεσίας music streaming στο Android. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η εταιρεία Spotify πλήρωνε στην Google μόλις 4% προμήθεια αν οι χρήστες προχωρούσαν σε εγγραφές συνδρομής στην υπηρεσία μέσω της Google, δηλαδή πολύ λιγότερο από τις περισσότερους άλλους developers εφαρμογών που συνήθως πληρώνουν 15% προμήθεια στην Google μέσω του Play Store.

«Η ακρόαση μουσικής είναι μία από τις βασικές λειτουργίες-σκοπούς [του τηλεφώνου]... αν δεν έχουμε το Spotify να λειτουργεί σωστά σε όλες τις βασικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες Play, τότε δεν θα αγοράζουν κινητά Android» δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Επικεφαλής Συνεργασιών της Google, Don Harrison. Οι Google και Spotify συμφώνησαν επίσης να βάλουν από $50 εκατομμύρια ο καθένας σε ένα «ταμείο επιτυχίας» ως μέρος της συμφωνίας. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο πλαίσιο μιας αγωγής που κατατέθηκε για πρώτη φορά εναντίον της Google από την Epic Games (την εταιρεία πίσω από το εξαιρετικά δημοφιλές Fortnite) το 2020. Η Epic Games ισχυρίστηκε στην αγωγή, ότι το Google Play Store στο Android αποτελεί ένα παράνομο μονοπώλιο που αναγκάζει τις εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών και τους προγραμματιστές να πληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά στην Google για να προσφέρουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αγορές εντός εφαρμογής μέσω του Play Store. Η Epic Games κατέθεσε μία παρόμοια αγωγή και κατά της Apple το 2021, με την απόφαση του δικαστηρίου να ευνοεί τελικά την Apple.

Ο Dan Jackson, εκπρόσωπος της Google έκανε την παρακάτω δήλωση στην ιστοσελίδα Engadget: «Ένας μικρός αριθμός προγραμματιστών που επενδύουν πιο άμεσα στο Android και στο Play ενδέχεται να έχει διαφορετικές χρεώσεις υπηρεσιών ως μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις και ενσωματώσεις προϊόντων σε διαφορετικούς συντελεστές μορφής. Τέτοιες επενδυτικές συνεργασίες μας επιτρέπουν να φέρουμε περισσότερους χρήστες στο Android και στο Play βελτιώνοντας διαρκώς την εμπειρία για όλους τους χρήστες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όλους τους προγραμματιστές». Το Spotify είχε υποστηρίξει την Epic Games στους δικαστικούς της αγώνες εναντίον της Google και της Apple. Το 2022 ωστόσο, η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα της Google με την ονομασία «User Choice Billing» το οποίο έδινε τη δυνατότητα στους developers και στις εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών στο Android να χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα πληρωμών πληρώνοντας σε αντάλλαγμα μικρότερο μερίδιο στην Google. Η ειδική συμφωνία που αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο έδειξε ότι η Google ήταν πρόθυμη να κάνει αρκετές ακόμη εξαιρέσεις για δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Spotify.

Τις τελευταίες ημέρες που πραγματοποιείται η δίκη, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά και μεγάλα επιχειρηματικά μυστικά της Google. Την περασμένη εβδομάδα, ένας καθηγητής οικονομικών που κατέθεσε εκ μέρους της εταιρείας σε μια άλλη αντιμονοπωλιακή δικαστική υπόθεση, αποκάλυψε ότι η Google καταβάλλει στην Apple το 36% των διαφημιστικών εσόδων που παράγονται μέσω του προγράμματος περιήγησης Safari της Apple, ένα ποσοστό το οποίο επιβεβαίωσε αργότερα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai στην κατάθεση του στο δικαστήριο για την υπόθεση «Epic Games εναντίον Google».

Η ιστοσελίδα The Verge επίσης αποκάλυψε στις αρχές του μήνα ότι η Google προσέφερε στο Netflix μία ειδική συμφωνία. Η συμφωνία αφορούσε σε μειωμένη προμήθεια της τάξης του 10%, την οποία και το Netflix απέρριψε επιλέγοντας να μην προσφέρει στους χρήστες της εφαρμογής Android έναν τρόπο για να εγγραφούν στην υπηρεσία τους απευθείας μέσα από την εφαρμογή Android.

  • Like 3