Το Spotify, ο γίγαντας του streaming μουσικής, ανακοίνωσε σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού του, σηματοδοτώντας την τρίτη τέτοια περίπτωση φέτος.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Daniel Ek, αποκάλυψε σε δελτίο τύπου ότι 1.500 εργαζόμενοι, δηλαδή το 17% του συνολικού εργατικού δυναμικού, θα απολυθούν. Η απόφαση ελήφθη υπό το πρίσμα των "επερχόμενων προκλήσεων" και ο Ek επέλεξε να εφαρμόσει τις περικοπές άμεσα και όχι σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από την απόφαση αυτή θα ενημερωθούν αργότερα σήμερα.

Παρά την πρόσφατη θετική ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων και τις επιδόσεις της εταιρείας, ο Ek αναγνώρισε ότι το μέγεθος της μείωσης μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για πολλούς. Εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη αφού εξετάστηκε η απόκλιση μεταξύ των οικονομικών στόχων της εταιρείας και του τρέχοντος λειτουργικού της κόστους. Ο ίδιος πιστεύει ότι μια σημαντική προσαρμογή του κόστους είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας, παρόλο που θα είναι μια επώδυνη διαδικασία για την ομάδα.

Ο Ek ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία είχε επεκταθεί σημαντικά το 2020 και το 2021 λόγω του χαμηλότερου κόστους κεφαλαίου. Οι επενδύσεις αυτές ήταν γενικά επιτυχείς, συμβάλλοντας στην αυξημένη παραγωγή και την ισχυρή ανάπτυξη του Spotify κατά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, παρά τις προηγούμενες μειώσεις το 2023, ο Ek δήλωσε ότι η δομή κόστους της εταιρείας εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη.

Μετά τους προηγούμενους γύρους απολύσεων, το Spotify είχε περίπου 9.000 υπαλλήλους. Με τις τελευταίες περικοπές, περίπου 1.500 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Για να μετριάσει τον αντίκτυπο, ο Ek ανακοίνωσε ότι το Spotify θα παρέχει κατά μέσο όρο πέντε μήνες αποζημίωση σε κάθε απολυμένο εργαζόμενο, θα καλύψει την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και θα προσφέρει υποστήριξη σε θέματα μετανάστευσης και καριέρας.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Ek τόνισε ότι ο περιορισμός στα κόστη δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα για την επόμενη φάση της εταιρείας. Τον περασμένο μήνα, το Spotify ανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο δικαιωμάτων με σκοπό να δώσει στους εργαζόμενους καλλιτέχνες μεγαλύτερο μερίδιο, μειώνοντας παράλληλα τα κακόβουλα streams.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, το Spotify έχει σημειώσει συνεχή ανάπτυξη από την έναρξή του, με 574 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, μια αύξηση 26% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, η εταιρεία πάντα σημείωνσε δυσκολία στο να βγάλει κέρδη, με το τελευταίο τρίμηνο να αποτελεί σπάνια εξαίρεση.Ο Ek διαβεβαίωσε ότι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές θα δοθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ωστόσο, η είδηση αυτή είναι αναμφίβολα μια σκληρή εξέλιξη για τους εργαζόμενους που βρίσκονται άνεργοι λίγο πριν από την περίοδο των διακοπών.
 

  • Confused 2
  • Sad 2