Και η κόντρα συνεχίζεται. Το Spotify επέκρινε εντόνως την πρόσφατη προμήθεια που ανακοίνωσε η Apple στις ΗΠΑ για πληρωμές εφαρμογών που γίνονται εκτός App Store, και φτάνουν το 27%.

Την Τετάρτη, η Apple δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους προγραμματιστές εφαρμογών να δέχονται πληρωμές για τις εφαρμογές και τα προϊόντα τους εκτός του δικού της συστήματος, αλλά μόνο αν συνεχίσουν να πληρώνουν προμήθεια. Το Spotify χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως "εξωφρενική" και κατηγόρησε την Apple ότι “κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τα κέρδη της, “χωρίς να σταματά οπουδήποτε”. Καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αποτρέψει την επιβολή παρόμοιων χρεώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η Apple εισήγαγε αυτές τις χρεώσεις στις ΗΠΑ μετά από μια παρατεταμένη νομική διαμάχη με την εταιρεία ανάπτυξης του Fortnite, Epic Games. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Apple παραβίασε τους νόμους περί ανταγωνισμού των ΗΠΑ, εμποδίζοντας τους προγραμματιστές εφαρμογών να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων που παρακάμπτουν το σύστημα πληρωμών της ίδιας της Apple στο App Store, το οποίο επιβάλλει τέλος 30%. 

Απαντώντας, η Apple έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σύνολο κανόνων στις ΗΠΑ που θα επιτρέπει στους χρήστες να εγγράφονται σε υπηρεσίες χωρίς να χρησιμοποιούν το σύστημά της, αλλά θα επιβάλλει προμήθεια έως και 27% στους προγραμματιστές. 

Το Spotify εξέφρασε την οργή του για την πολιτική αυτή, δηλώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες του αμερικανικού δικαστηρίου να προωθήσει την αύξηση του ανταγωνισμού. «Για άλλη μια φορά, η Apple απέδειξε ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να προστατεύσει τα κέρδη που προέρχονται από τις πλάτες των προγραμματιστών και των καταναλωτών, στο πλαίσιο του μονοπωλίου του καταστήματος εφαρμογών της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δημοφιλής υπηρεσία streaming μουσικής. 

To Spotify έχει ιστορικό κόντρας με την Apple σχετικά με τις χρεώσεις που η εταιρεία επιβάλλει στις εφαρμογές  και τα παιχνίδια του App Store. Τον Οκτώβριο του 2023, κατηγόρησε την Apple ότι ασκεί ένα "τρελό" επίπεδο ελέγχου στο διαδίκτυο. 

Τώρα, το Spotify καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλάβει δράση. «Το νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ψηφιακές αγορές, τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη λανθασμένη τακτική, η οποία ουσιαστικά αντιγράφει τις γνωστές προμήθειες της Apple. Προτρέπουμε έντονα τους νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου να ψηφίσουν γρήγορα το νομοσχέδιο για να αποτρέψουν την Apple από την εφαρμογή παρόμοιων τελών, γεγονός που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής και καινοτόμου τεχνολογικής βιομηχανίας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου». 

  • Like 5
  • Thanks 1