Περίπου μια εβδομάδα αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Warner Bros. Discovery διέλυσε την ηγετική ομάδα της Turner Classic Movies, μία ομάδα φημισμένων σκηνοθετών -η οποία αποτελείται από τους Steven Spielberg, Martin Scorsese και Paul Thomas Anderson- ανέλαβε να επιμεληθεί κινηματογραφικές ταινίες για το δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.

Το TCM είναι ένα καλωδιακό κανάλι -χωρίς διαφημίσεις- που προβάλει μία επιμελημένη βιβλιοθήκη κλασικών ταινιών 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του, τη δεκαετία του '90, το TCM θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ειδικά μεταξύ εκείνων που έχουν αφιερωθεί στην διατήρηση των ταινιών και στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Warner Bros. Discovery δέχτηκε πολλές επικρίσεις την περασμένη εβδομάδα καθώς αποφάσισε να μειώσει την ομάδα του TCM από τους 90 εργαζομένους σε περίπου 20 εργαζομένους απολύοντας μεταξύ άλλων και την βετεράνο της κινηματογραφικής βιομηχανίας Pola Changnon, την εκτελεστική αντιπρόεδρο της TCM. Η εταιρεία μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Wrap, απέλυσε και στη συνέχεια επαναπροσέλαβε τον Charles Tabesh, αντιπρόεδρο προγραμματισμού του TCM μετά από γενική κατακραυγή (ο κ. Tabesh ήταν διευθυντής προγράμματος για περισσότερα από 25 χρόνια). Η επιλογή της Warner Bros. Discovery για περικοπές θέσεων εργασίας δέχτηκε επικρίσεις από πολλούς κινηματογραφόφιλους και ηθοποιούς, συμπεριλαμβανομένου και του Ryan Reynolds, που φοβήθηκαν ότι το TCM θα έκλεινε εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής μείωσης κόστους που ακολουθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Warner Bros. Discovery, David Zaslav.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο David Zaslav είναι γνωστός λάτρης του κινηματογράφου και των κλασικών ταινιών. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο IndieWire, η Pola Changnon είπε ότι ο David Zaslav «συγκινήθηκε τόσο πολύ» από το αφιέρωμα-φόρο τιμής του TCM στους κλασικούς σκηνοθέτες που πέθαναν τον περασμένο χρόνο που «επέμεινε να μεταδοθεί σε όλα τα υπόλοιπα τηλεοπτικά δίκτυα της εταιρείας». Οι Steven Spielberg, Martin Scorsese και Paul Thomas Anderson εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στον ίδιο τον Διευθύνων Σύμβουλο της Warner Bros. Discovery και τώρα που προσελήφθησαν για να επιμελούνται το περιεχόμενο της πλατφόρμας, δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση χωρίς να είναι αιχμηροί προς τον David Zaslav παρόλο που κόντεψε να θέσει εκτός… αέρα το τηλεοπτικό δίκτυο. «Αυτή η ιδιαίτερη διευθέτηση, που ξεκίνησε από τον David Zaslav, αντανακλά τη δέσμευσή του να τιμήσει την κληρονομιά του TCM ενώ παράλληλα μας παρέχει αρμοδιότητες στην επιμέλεια και τον προγραμματισμό. Έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε πάνω σε μερικές ιδέες με τον Mike [De Luca] και την Pam [Abdy], και οι δυο τους αληθινοί λάτρεις του κινηματογράφου που μοιράζονται το πάθος και τον σεβασμό για τον κλασικό κινηματογράφο που είναι το χαρακτηριστικό της κοινότητας του TCM» διαβάζουμε στην κοινή δήλωση τους.

Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της Warner Bros. Discovery, ο David Zaslav έχει κάνει μια σειρά από περικοπές υψηλού προφίλ που επηρέασαν τα Batgirl, Raised by Wolves, Westworld και άλλες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές – ευτυχώς, το τηλεοπτικό δίκτυο TCM ήταν σαφώς κάτι που έπρεπε να αφήσει στην ησυχία του. Εξάλλου, το TCM διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες κλασικές βιβλιοθήκες ταινιών στον κόσμο, με ταινίες που ενέπνευσαν ολόκληρες γενιές κινηματογραφιστών.

  • Sad 1