Από την δικαστική διαμάχη της Epic Games με την Apple προκύπτουν πολλές πληροφορίες και στοιχεία που ήταν γνωστά στους περισσότερους και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις στρατηγικές των εταιρειών.

Σύμφωνα με έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν στην δίκη από τις νομικές ομάδες των δύο εταιρειών προκύπτει ότι τα έσοδα του Epic Games Store το 2019 δεν ξεπέρασαν τα $232 εκατομμύρια καθώς η εταιρεία «έδωσε τα ρέστα της» σε αποκλειστικές συμφωνίες, δωρεάν παιχνίδια, κουπόνια και διαφημιστική προώθηση (τέτοιες συμφωνίες κόστισαν στην Epic Games πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια). Το Epic Games Store είναι φανερό λοιπόν ότι δεν είναι κερδοφόρο, και δεν είναι από το 2018 όταν και πρωτολανσαρίστηκε στην αγορά.  

Ρίχνοντας μία προσεκτικότερη ματιά στα έγγραφα για το έτος 2019 μαθαίνουμε ότι η Epic Games είχε έσοδα μόλις $232 εκ. από το Epic Games Store, την χρονιά που για έξι μήνες είχε αποκλειστικά το Borderlands 3 στο online κατάστημα της. Η συνεισφορά του τελευταία μάλιστα στα έσοδα ήταν η μεγαλύτερη καθώς κατέγραψε το 38,6% των συνολικών εσόδων του καταστήματος, ουσιαστικά αποτελώντας την κινητήριο δύναμη για τα $90 εκατομμύρια εσόδων το τρίτο τρίμηνο του 2019. Τα έσοδα για το 4ο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς -περίπου $74 εκατομμύρια- προήλθαν κατά πρώτο λόγο από το Red Redemption 2 και από τις εκπτώσεις για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

81258_84_epic-games-store-only-made-232-million-in-revenues-2019_full.jpg

Στην πραγματικότητα, η Epic Games ξόδεψε πολλά περισσότερα χρήματα από όσα κέρδισε το 2019. Το κατάστημα Epic Games Store σημείωσε απώλειες $181 εκατομμυρίων, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία ξόδεψε περίπου $413 εκατομμύρια σε άλλα πράγματα (π.χ. για αγορά αγαθών, για τη διαχείριση κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικά παιχνίδια από μόνα τους είχαν έσοδα πολλά περισσότερα από ολόκληρο το κατάστημα της Epic Games. Για παράδειγμα το Grand Theft Auto V κατέγραψε έσοδα $1,2 δισεκατομμυρίων από μόνο του το 2019, και από τότε κάθε οικονομικό τρίμηνο μέχρι σήμερα «βγάζει» περίπου $232 εκατομμύρια. Οπότε για ποιο λόγο η Epic Games εξακολουθεί να διατηρεί το κατάστημα της από την ώρα που είναι ζημιογόνο; Είναι απλό: ουσιαστικά χάνει χρήματα για να αποκτήσει νέους χρήστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα έσοδα και κέρδη της Epic Games προέρχονται από το Fortnite και από την αδειοδότηση ή την προμήθεια για τη χρήση της μηχανής γραφικών Unreal Engine σε άλλες εταιρείες. Μόνο στο κομμάτι του καταστήματος Epic Games Store δεν είναι ακόμα κερδοφόρα.  

81258_77_epic-games-store-only-made-232-million-in-revenues-2019_full.jpg

Η εταιρεία λοιπόν ξοδεύει πολλά εκατομμύρια σε αποκλειστικά και δωρεάν παιχνίδια για να τραβήξει κόσμο στο online κατάστημα της και να δημιουργήσει μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βάση χρηστών. Λειτουργεί το σχέδιο της; Αν λάβουμε υπόψη ότι με την δωρεάν παροχή του Grand Theft Auto V μέσω του καταστήματος της εγγράφηκαν περισσότεροι από 7 εκατομμύρια νέοι χρήστες -ωθώντας τον συνολικό αριθμό στα 56 εκατομμύρια- τότε ναι, το σχέδιο της λειτουργεί. Η Epic Games εκτιμά ότι το κατάστημα της θα είναι κερδοφόρο από το 2023 ωστόσο η Apple, όπως προέκυψε από καταθέσεις, λέει ότι το Epic Games Store με αυτή τη στρατηγική δεν θα είναι κερδοφόρο ούτε καν μέχρι το 2027, αν ποτέ γίνει κερδοφόρο.

81258_43_epic-games-store-only-made-232-million-in-revenues-2019.jpg

  • Like 1