Ένα θέμα που προέκυψε πριν μερικές μέρες έφερε στο φως το MCV.

Η Κομισιόν εξετάζει, μεταξύ άλλων, ένα πακέτο μέτρων με το οποίο θα καταργηθούν οι διαφορετικές χρεώσεις στις πλατφόρμες ψηφιακής διανομής videogames στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι “για την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς και την ενδυνάμωση της παρουσίας της και σε καμία περίπτωση δεν αφορά την επιβολή περιορισμών”, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κύκλοι της Κομισιόν, στόχος των οποίων είναι η θέσπιση ενός απλουστευμένου, ξεκάθαρου και σύγχρονου συνόλου κανονισμών που στο φινάλε θα διευκολύνουν τις εταιρείες να διαθέσουν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τα ψηφιακά τους προϊόντα.

Το ψήφισμα βέβαια της παραπάνω νομοθεσίας παίρνει σειρά από Σεπτέμβριο και αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη κουβέντα σχετικά με το αν όντως θα ωφελήσει την αγορά ή θα έχει τις αντίθετες επιπτώσεις πάνω της. Για να το κάνουμε πενηνταράκια, πρακτικά εφ’ όσον ισχύσει ένας τέτοιος νόμος, υπηρεσίες σαν το Steam, το PlayStation Network και το Xbox LIVE θα υποχρεούνται να διαθέτουν τα παιχνίδια τους στην ίδια τιμή σε όλη την Ευρώπη, ανεξαρτήτως νομίσματος και λοιπών παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν τις τιμές πώλησης των τίτλων σε μία αγορά. Έτσι λοιπόν, οι τιμές που ισχύουν στη δυτική Ευρώπη και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, θα ισχύσουν και στη νότια και ανατολική Ευρώπη και κάπου εδώ είναι που εγείρονται τα πρώτα ερωτήματα.

gallery_335201_1967_116020.jpg

Εφ’ όσον οι τιμές θα εξισωθούν σε όλη την Ευρώπη, θα πάνε προς τα πάνω ή προς τα κάτω; Όπως λέγαμε και πριν από μερικές βδομάδες, με την ψηφιακή διανομή, μια εταιρεία έχει τη δυνατότητα να πουλά τα παιχνίδια της για όσο το δυνατόν περισσότερο, όσο πιο κοντά γίνεται στην πλήρη τιμή τους.

 

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Από εκεί και πέρα, εταιρείες όπως η Valve, η Sony και η Microsoft, εξετάζουν τα δεδομένα για την κάθε αγορά και προβαίνουν στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που πολλές φορές πάνε ενάντια σε γενικούς κανόνες σαν τον προηγούμενο. Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι τιμές στην ψηφιακή διανομή καθορίζονται σε έναν βαθμό και από τις τιμές στη φυσική, για την κάθε χώρα: ένας νόμος που αγγίζει το ένα μισό της αγοράς αλλά όχι το άλλο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιφέρει ανισορροπίες.

Επιπλέον, είναι συχνό φαινόμενο οι πλατφόρμες ψηφιακής διανομής στα PC (Steam, GamersGate, Origin, Uplay, DotEmu κ.α.) να δημιουργούν προσφορές για συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές και έχουν τους λόγους τους γι’ αυτό (κυρίως εμπορικές συμφωνίες). Τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν;

gallery_335201_1967_460235.jpg

Μέχρι στιγμής, τοποθέτηση από τις εμπλεκόμενες εταιρείες δεν υπάρχει. Κάτι το καλοκαίρι, κάτι η υποθετική φύση των μέτρων, δεν έχουν προκύψει τυχόν σχόλια και απόψεις που θα μας έδιναν μια πρώτη εικόνα για το πώς βλέπει η ίδια η αγορά το μέτρο αυτό. Προβλέψεις δύσκολα μπορούν να γίνουν. Αν οι τιμές έρθουν προς τα κάτω, τότε ευνοημένοι θα είναι οι κάτοικοι των χωρών με τις ακριβότερες τιμές ψηφιακής διανομής, όμως πόσο πιθανό φαντάζεστε πως είναι να γίνει κάτι τέτοιο;

 

Σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο, τότε αναμφισβήτητα, ο τζίρος της ψηφιακής διανομής θα πέσει δραματικά στις αγορές που πολύ απλά δεν θα μπορούν να αντέξουν τις νέες, υψηλότερες τιμές. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το λόμπι των εκδοτών/διανομέων περιεχομένου θα ενεργοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στην αγορά, μόνο που για εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο.

Όσο για την Ελλάδα; Στην ψηφιακή διανομή είμαστε κάπου στη μέση: χάνουμε τις προσφορές που βγαίνουν κατά καιρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουμε τις χαμηλές τιμές των χωρών της ανατολικής Ευρώπης αλλά δεν πληρώνουμε και τα υπέρογκα ποσά που ισχύουν σε Γαλλία ή Γερμανία. Το αν μια τέτοια κίνηση θα μας βρει κερδισμένους, έχει να κάνει καθαρά με το αν οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα ή την κατιούσα. Όπως και να ‘χει πάντως, πρόκειται για μέτρο που βάζει “φιτιλιά” σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά του gaming και κάνει από τώρα το φθινόπωρο να μοιάζει ενδιαφέρον.