Ένα mod που έκανε την εμφάνισή του, την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται φέρνει μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα στη PC έκδοση του Starfield, για κατόχους καρτών γραφικών της Nvidia.

Συγκεκριμένα, οι modders του Starfield έχουν ήδη προσθέσει στο δημοφιλές παιχνίδι υποστήριξη για την τεχνολογία Deep Learning Super-Sampling (DLSS) της Nvidia, παράλληλα με την επίσημη υποστήριξη του παιχνιδιού της αντίστοιχης τεχνολογίας FSR2 της AMD. Όμως για να ξεκλειδώσουν την πλήρη δύναμη αυτού του mod θα χρειαστεί είτε να πληρώσουν ένα ποσό στο Patreon είτε να χρησιμοποιήσουν cracks για να παρακάμψουν κάποια αμφιλεγόμενα DRM που προστατεύουν την πιο πλήρη έκδοση του mod.

Από την αρχική κυκλοφορία του την Παρασκευή, το "Starfield Upscaler" είναι επί του παρόντος το δημοφιλέστερο mod του Starfield που παρατίθεται στην κεντρική ιστοσελίδα του NexusMods. Το mod αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για ένα σημαντικό μέρος των PC gamers που διαθέτει κάρτα γραφικών Nvidia νεότερης γενιάς η οποία υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία που ενισχύει τον αριθμό των fps, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κατόχους Nvidia που εξοργίστηκαν όταν η Bethesda ανακοίνωσε επίσημη συνεργασία με την AMD για το Starfield το καλοκαίρι, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτή θα είναι αποκλειστική.

Στην πράξη, όμως, η πρακτική επίδραση της ανεπίσημης υποστήριξης DLSS μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί για πολλούς gamers. Στις δοκιμές του Ars Technica σε PC με GTX 2080 Ti (με ανάλυση 2560x1440, ποιότητα Ultra και ανάλυση απόδοσης 50%), η ιστοσελίδα κατάφερε να έχει 35fps τόσο με το mod DLSS όσο και με την ενσωματωμένη υποστήριξη AMD FSR2 του παιχνιδιού, η οποία λειτουργεί και σε κάρτες Nvidia.

Αυτό δεδομένου ότι το δωρεάν mod αναβάθμισης που προσφέρεται προς το παρόν στο NexusMods υποστηρίζει μόνο το πιο περιορισμένο πρότυπο DLSS2, το οποίο χρονολογείται από το 2020. Οι παίκτες που θέλουν πρόσβαση στις δυνατότητες δημιουργίας καρέ του DLSS3 στο Starfield μπορούν να εγγραφούν στη σελίδα Patreon του modder PureDark, η οποία προσφέρει μια beta έκδοση που υποστηρίζει το πιο σύγχρονο πρότυπο αναβάθμισης σε συμβατές κάρτες Nvidia της σειράς RTX4000. Οι δυνατότητες δημιουργίας καρέ μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τα καρέ εισάγοντας καρέ που δημιουργούνται μέσω AI μεταξύ αυτών που δημιουργεί το ίδιο το παιχνίδι.  Σε ότι αφορά αυτή την έκδοση του mod για κάρτες RTX 4000, οι διαφορές σύμφωνα με αναφορές φτάνουν ακόμα και στο 65%.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιτίθενται φιλοσοφικά στην ιδέα της πληρωμής για mods παιχνιδιών, όπως φάνηκε από την ισχυρή αντίδραση όταν η Valve προσπάθησε να εισαγάγει υποστήριξη πληρωμής mods στο Steam το 2015. Τότε η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει το Skyrim της Bethesda (δημιουργού του Starfield) ως το πρώτο παιχνίδι για τη σχετική δοκιμή.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους gamers που υποστηρίζουν τα δωρεάν mods φέρεται να έχουν κυκλοφορήσει ένα crack για τα DRM που είναι ενσωματωμένα στο ίδιο το mod. Όπως φαίνεται, αυτές τις ημέρες ούτε τα mods είναι ασφαλή από την ατελείωτη μάχη μεταξύ πειρατών και προγραμματιστών.

Για όποιον ελπίζει σε έναν πιο επίσημο (και ηθικά λιγότερο προβληματικό) τρόπο προσθήκης υποστήριξης DLSS στο Starfield, η AMD δεν το έχει αποκλείσει εντελώς. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο The Verge, ο διευθύνων σύμβουλος της AMD, Gaming Frank Azor, ανέφρε ότι «αν θέλουν [η Bethesda] να φέρουν το DLSS στο Starfield, έχουν την πλήρη υποστήριξη της AMD... Αν οι συνεργάτες μας, μας ζητήσουν υποστήριξη DLSS, τους λέμε πάντα ναι». Δεν υπάρχει ακόμη κάποια δημόσια δήλωση από τη Bethesda για το εάν αυτό το "αν" θα γίνει πραγματικότητα σύντομα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα το νέο βίντεο των Digital Foundry στο οποίο γίνεται σύγκριση των επιδόσεων του παιχνιδιού σε διαφορετικό hardware που περιλαμβάνει συστήματα με κάρτες γραφικών AMD και Nvidia, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προβληματική εμπειρία στις περιπτώσεις με Nvidia GPU και Intel, είναι «ασυνήθιστα εκτός λογικής».