Με σκοπό να έχει τα παιχνίδια της στην κονσόλα της, αλλά η απάντηση ήταν ένα ξεκαρδιστικό γέλιο

Μπορεί να έχουν περάσει 20 χρόνια από την ανακοίνωση του πρώτου Xbox στη CES 2001, αλλά ακόμα υπάρχουν πράγματα που δε γνωρίζαμε για τα φιλόδοξα σχέδια που έκανε η Microsoft. Χάρη σε ένα αφιέρωμα του Bloomberg όπου έγιναν συνεντεύξεις με το τότε προσωπικό που έφερε το Xbox στη ζωή, μάθαμε πώς η εταιρεία ήθελε να προσθέσει παιχνίδια : προσεγγίζοντας τη Nintendo και κάνοντας πρόταση εξαγοράς.

Το αποτέλεσμα, όπως μοιράστηκε ο Kevin Bachus, ήταν τα στελέχη της Nintendo να ξεκαρδιστούν στα γέλια και τα μέλη της Microsoft να αποχωρήσουν από τον χώρο. "Απλά γελούσαν χωρίς τέλος. Φανταστείτε κάποιον να γελάει μαζί σας για περίπου μια ώρα. Κάπως έτσι κύλησε το meeting".

Όπως αναφέρεται στη συνέντευξη, η πρόταση της Microsoft είχε βάση, καθώς εκείνη την περίοδο η Nintendo ήταν αρκετά πιο πίσω σε θέμα hardware από τη Sony. Έτσι, η Microsoft σκέφτηκε πως θα μπορούσε να αναλάβει η ίδια την ανάπτυξη της κονσόλας και η Nintendo να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τίτλων. "Βρεθήκαμε με στελέχη της Nintendo στα κεντρικά μας τον Ιανουάριο του 2000 για να συζητήσουμε μια πιθανή συνεργασία, όπου τους δώσαμε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Xbox. Το σκεπτικό μας ήταν πως η δική τους κονσόλα τεχνολογικά, δεν ήταν τόσο προηγμένη σε σύγκριση με το PlayStation. Κι έτσι καταλήξαμε στην πρόταση να αφιερωθούν στα παιχνίδια κι εμείς στην κονσόλα. Αλλά δεν πήγε και τόσο καλά".

Αν και είναι ίσως η μεγαλύτερη αστοχία εξαγοράς, υπήρξαν κι άλλες εταιρείες που απέρριψαν παρόμοιες προτάσεις. Μια από αυτές ήταν η EA Games, την οποία και προσέγγισαν αρχικά, η οποία απλά είπε "Όχι, ευχαριστούμε". Άλλες συναντήσεις φέρουν μεγάλα ονόματα όπως την SquareSoft και την Midway, δημιουργό του Mortal Kombat.

Μια εξαγορά όμως που έγινε με επιτυχία ήταν αυτή της Bungie, η οποία και είχε τον πρώτο must-have τίτλο του πρώτου Xbox, Halo: Combat Evolved. Εκείνη την εποχή η Bungie δεν είχε το ίδιο κύρος και με το Halo κατάφερε να γίνει ένα πολύ ισχυρό όνομα στον χώρο. Αυτό είχε επίσης αποτέλεσμα να δούνε κάποιοι το Xbox ως μια ανταγωνιστική πλατφόρμα, παρόλο που Sony και Nintendo ήταν οι δύο μεγάλοι του χώρου.

  • Like 7
  • Thanks 4
  • Haha 3