Ερευνητές από την εταιρεία ασφαλείας Check Point αποκάλυψαν πρόσφατα ένα ελάττωμα που επηρεάζει όλες τις συσκευές Android με chipsets της Qualcomm.

Με την ονομασία QuadRooter, το ελάττωμα αποτελείται από ένα σύνολο από τέσσερις ευπάθειες που επηρεάζουν πάνω από 900 εκατομμύρια smartphones και tablets με λειτουργικό σύστημα Android, συμπεριλαμβανομένων και των κορυφαίων smartphones της Samsung, Galaxy S7 καθώς και του DTEK50 της BlackBerry, “του ασφαλέστερου smartphone με Android στον κόσμο” σύμφωνα με την εταιρεία από τον Καναδά.

 

Αν αξιοποιηθεί από τους επιτιθέμενους, το κενό ασφαλείας μπορεί να τους δώσει τον πλήρη έλεγχο του smartphone ή του tablets, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα και πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένα στις συσκευές. Για να ολοκληρώσει με επιτυχία την “κατάληψη” της συσκευής, ο επιτιθέμενος δεν έχει παρά να ξεγελάσει τον χρήστη για να εγκαταστήσει ένα app που μάλιστα δεν απαιτεί κάποιου είδους ειδική άδεια ή δικαίωμα.

 

Η Qualcomm ειδοποιήθηκε για τις ευπάθειες –που βρέθηκαν στους drivers της εταιρείας- τον περασμένο Απρίλιο. Ο κατασκευαστής mobile chipsets υποστηρίζει ότι όλες οι ευπάθειες, εκτός από μία, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και το fix διατέθηκε σε πρόσφατη ενημέρωση ασφαλείας του Android από την Google. Το τέταρτο κενό ασφαλείας αναμένεται να “κλείσει” με παρόμοιο τρόπο σε ενημέρωση που θα διατεθεί τον Σεπτέμβριο.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Check Point διέθεσε μία δωρεάν εφαρμογή με την ονομασία QuadRooter Scanner, με την βοήθεια της οποίας μπορείτε να διαπιστώσετε αν η συσκευή σας επηρεάζεται. Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.

 

Link.png Site: GSMArena