Με βάση μία νέα μελέτη, περισσότερες από 3300 εφαρμογές στο Google Play store παρουσιάζουν συμπεριφορά που θα μπορούσε να παραβιάζει τον COPPA (Children Online Privacy Protection Act), τον ομοσπονδιακό νόμο που ισχύει για την ηλεκτρονική συλλογή προσωπικών πληροφοριών ατόμων με ηλικία μικρότερη των 13 ετών.

Ορισμένοι ενδεχομένως να ρωτήσουν γιατί στη μελέτη αναφέρεται το Play Store αλλά όχι και το App Store. Φαίνεται λοιπόν ότι οι πληροφορίες για το online app store της Apple είναι πιο περιορισμένες και πως βρισκόταν εκτός του πλαισίου αυτής της μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση, ο εν λόγω νόμος απαιτεί τη συγκατάθεση των γονέων πριν από τη συλλογή συγκεκριμένων πληροφοριών που σχετίζονται με τα παιδιά. Ο νόμος αφορά κυρίως σε ιστοσελίδες ή εφαρμογές που έχουν περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά. Εφόσον λοιπόν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι τα παιδιά αποτελούν στόχο για συγκεκριμένο περιεχόμενο, τότε πιθανώς να υπόκειται στο νομοσχέδιο COPPA.

Στη μελέτη πραγματοποιήθηκε ανάλυση 5855 από τις πλέον δημοφιλείς εφαρμογές που απευθύνονται σε οικογένειες και παιδιά, και ανακαλύφθηκε ότι περισσότερες από 3300 apps παρουσίαζαν συμπεριφορά που φαίνεται να παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο COPPA. Από τα παραπάνω apps, 281 παραβίαζαν ρητά τη νομοθεσία συλλέγοντας πληροφορίες αναγνώρισης που σχετίζονται με τα παιδιά χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Περίπου 1100 εφαρμογές διαμοίραζαν πληροφορίες ταυτοποίησης/ αναγνώρισης με τρίτους ενώ 2281 από αυτές φαίνεται να παραβίαζαν τους όρους χρήσης της υπηρεσίας της Google απαγορεύοντας στα apps να διαμοιράζονται αυτά τα αναγνωριστικά στον ίδιο προορισμό με το Android Advertising ID (που προσφέρει έλεγχο πάνω στο tracking).

Υπήρχαν επίσης εφαρμογές που συνδέονται με κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, κάτι που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες του κοινωνικού δικτύου που αφορούν στα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Ένα από τα πιο συγκλονιστικά ευρήματα είχε σχέση με τη μετάδοση δεδομένων. Το 40% των εφαρμογών που αναλύθηκαν και ελέγχθηκαν δεν χρησιμοποιεί κανένα είδος ασφάλειας κατά τη μετάδοση των δεδομένων που συλλέγει.

Παρόλο που η μελέτη αυτή έριξε αρκετό φως στο μεγάλο ζήτημα της συμμόρφωσης με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στη ψηφιακή εποχή, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη αυτή δεν υποδεικνύει νομικές ευθύνες. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και τα δικαστήρια είναι υπεύθυνα για αυτό.

PhoneArena

  • Like 2