To Android 10, η τελευταία έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος της Google φέρνει διάφορα χρήσιμα εργαλεία, τόσο στους developers όσο και στους καταναλωτές, όπως είναι για παράδειγμα οι «προτεινόμενες ενέργειες» στο Smart Reply για ταχύτερο multitasking, το Dark theme για εξοικονόμηση ενέργειας, τη λειτουργία Focus που κρατάει τον χρήστη μακριά από περισπασμούς κ.ά.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία διαθέτει τουλάχιστον πενήντα βελτιώσεις και αλλαγές που αφορούν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, για αυξημένη προστασία, διαφάνεια και έλεγχο πάνω στα δεδομένα.

Μερικά χρόνια πριν,  και με την ανακοίνωση του Android 8.0 Oreo, η Google ανακοίνωσε το «Project Treble», που κατέστησε απλούστερη και ταχύτερη τη διαδικασία αναβάθμισης των κινητών από τους κατασκευαστές στις νεότερες εκδόσεις του mobile λειτουργικού συστήματος της. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα του κατακερματισμού στο Android συνεχίζει να υφίσταται, αν και παρατηρείται βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία λέει ότι στα τέλη Ιουλίου του 2018, λίγο πριν το λανσάρισμα της AOSP έκδοσης του Android 9 Pie, το ποσοστό του Android 8.0 Oreo αποτελούσε το 8,9% του οικοσυστήματος. Φέτος, στα τέλη Αυγούστου, λίγο πριν το λανσάρισμα του Android 10, η προηγούμενη έκδοση του Android (Pie) αντιπροσώπευε το 22,6% του οικοσυστήματος, δείχνοντας ότι τελικά το «Project Treble» είχε θετική επίδραση στο «updatability». Η εταιρεία επίσης ισχυρίζεται ότι ο μέσος χρόνος αναβάθμισης μεταξύ των εκδόσεων Oreo και Pie μειώθηκε κατά 3 μήνες, και εκτιμά ότι οι αναβαθμίσεις στο Android 10 θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς.

image.png.9a908804fa142b03996a6d832b4e18ea.png

Πέρα από τις εταιρείες Essential, Xiaomi και OnePlus που έχουν ήδη προχωρήσει στην διάθεση του Android 10 για κάποιες από τις συσκευές, η Google αναμένει ακόμα περισσότερους κατασκευαστές να κάνουν το ίδιο σύντομα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία περιμένει τις ASUS, LG, Motorola, Oppo, Realme, Samsung, Sony, Transsion και Vivo να αναβαθμίσουν κάποιες από τις συσκευές τους σε Android 10 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

GSMArena