Ένα νέο APK υποδηλώνει ότι η Google εξετάζει τη λειτουργία εντοπισμού σε επίπεδο OS.

Η Google ενδέχεται να ενσωματώσει τη λειτουργία Bluetooth παρακολούθησης μέσα στο λειτουργικό σύστημα Android. Με συσκευές όπως τα Tile Trackers και AirTags της Apple να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, υπήρξαν περιπτώσεις όπου επιτήδειοι τοποθετούσαν μία τέτοια συσκευή σε κάποιον άλλο και τη χρησιμοποιούσαν για να παρακολουθούν τις κινήσεις του.

Η Apple κυκλοφόρησε το AirTag τον περασμένο Απρίλιο και έκτοτε, έχει αναπτύξει αρκετούς ακόμη τρόπους για να εντοπίζει. Η συσκευή αναπαράγει έναν ήχο εντός 24 ωρών από τον διαχωρισμό από τον κάτοχό της, ενώ το iPhone μπορεί να ειδοποιήσει τον χρήστη εάν εντοπίσει κάποιο ανεπιθύμητο AirTag. Τον Δεκέμβριο, η Apple κυκλοφόρησε μια εφαρμογή Android που μπορεί να σαρώσει για AirTags. Η Tile ενημέρωσε αυτόν τον μήνα τις εφαρμογές της για iOS και Android με μια παρόμοια λειτουργία.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με τις τρέχουσες μεθόδους ανίχνευσης στο Android. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να γίνει κατάχρηση των Bluetooth trackers αν και υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να εντοπίσουν. Βέβαια, οι εφαρμογές των Apple και Tile απαιτούν από τους χρήστες να κάνουν χειροκίνητη σάρωση, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα 9to5Google, η ομάδα Android έχει ξεκινήσει να εργάζεται σε μια λειτουργία εντοπισμού συσκευών ανίχνευσης που θα περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες Play. Το πιο πρόσφατο APK περιλαμβάνει αναφορές για συσκευές Tile αλλά και «ATag», πιθανότατα τα AirTags. Υπάρχουν επίσης υποδείξεις ότι οι χρήστες Android ενδέχεται να μπορούν να κάνουν τις συσκευές που εντοπίζει το λειτουργικό σύστημα να αναπαράγουν έναν ήχο.

Η λειτουργία λέγεται ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και πιθανότατα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να κυκλοφορήσει. Η ενσωματωμένη και αυτόματη ανίχνευση του λειτουργικού συστήματος σε συνδυασμό με τη χειροκίνητη διαδικασία που προσφέρουν ήδη κάποιοι κατασκευαστές, σίγουρα θα βοηθούσε στην προστασία των χρηστών από την ανεπιθύμητη παρακολούθησή τους. Ενδέχεται να ακούσουμε περισσότερα για αυτή τη λειτουργία και τα σχέδια της εταιρείας στο συνέδριο Google I/O τον Μάιο.

  • Like 1