Η beta έκδοση θα διατεθεί σε συσκευές Pixel, ένα υψηλού κόστους Lenovo tablet ενώ θα «τρέχει» και σε Android emulator.

Η Google προχωρά ξανά στην ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος προσανατολισμένο στα tablets το οποίο θα είναι εύκολο και πιο άνετο στη χρήση. Το Android 12L ανακοινώθηκε και κυκλοφόρησε ως Developer Preview έκδοση τον περασμένο Οκτώβριο. Την περασμένη Πέμπτη όμως, η Google κυκλοφόρησε την πρώτη beta έκδοση που θα «τρέχει» σε συσκευές που ήδη κυκλοφορούν με την προγραμματισμένη τελική κυκλοφορία να γίνεται κάποια στιγμή την άνοιξη του 2022.

Αν και το Android 12L έρχεται σε συσκευές που ήδη κυκλοφορούν, η αρχική λίστα υποστήριξης της beta έκδοσης δεν επιτρέπει στην πραγματικότητα σε πολλούς χρήστες να δοκιμάσουν τις νέες δυνατότητές του. Το Android 12L είναι διαθέσιμο για Pixel 3a, 4a, 5a, 4 και 5 αλλά οι χρήστες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν σχεδιαστεί για τις μεγαλύτερες οθόνες των tablets. Το μόνο tablet που θα υποστηρίζει αυτή τη νέα έκδοση θα είναι το Lenovo Tab P12 Pro, μια σχετικά ακριβή και δυσεύρετη συσκευή. Σε κάθε περίπτωση, η Google προτείνει ότι το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσει κανείς τις δυνατότητες μεγάλης οθόνης του Android 12L είναι ο Android Emulator.

Το Android 12L και οι εφαρμογές που έχουν βελτιστοποιηθεί για αυτό θα αξιοποιούν καλύτερα τις συσκευές με μεγάλες οθόνες, είτε πρόκειται για tablet, αναδιπλούμενα τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές. Η Google έχει εφαρμόσει ένα νέο UI για multitasking σε λειτουργία split-screen και έχει δημοσιεύσει οδηγίες για την ανάπτυξη εφαρμογών πολλαπλών στηλών (multicolumn) που κάνουν καλύτερη χρήση των μεγάλων οθονών σε σύγκριση με τους μεγάλους λευκούς χώρους που έχουν οι χρήστες αυτή τη στιγμή όταν εκτελούν μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για τις μικρότερες οθόνες ενός smartphone σε ένα tablet.

Αν και όλα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, το παρελθόν της Google με την ελλιπή υποστήριξή της σε προηγούμενες προσπάθειες για tablet έχουν «κάψει» τόσο τους χρήστες όσο και τους προγραμματιστές. Εάν τα tablet Android επιτύχουν αυτή τη φορά, πιθανότατα θα οφείλεται και λίγο στις αναδιπλούμενες συσκευές όπως η σειρά Galaxy Fold της Samsung ή τη φημολογούμενη αναδιπλούμενη συσκευή Pixel της Google. Οι εφαρμογές πολλαπλών στηλών και η λειτουργία split-screen multitasking θα εναρμονιστούν καλά με τις αναδιπλούμενες συσκευές και θα είναι ευκολότερο να πειστούν οι προγραμματιστές να υποστηρίξουν τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα που πραγματικά θέλουν οι χρήστες.

Οι συσκευές ChromeOS που εκτελούν εφαρμογές Android θα επωφεληθούν επίσης από εφαρμογές που κάνουν καλύτερη χρήση του αυξημένου χώρου της οθόνης, αν και οι δυνατότητες πολλαπλών εργασιών του ChromeOS ξεπερνούν ήδη αυτό που φαίνεται να μπορεί να κάνει το Android 12L.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα της Google, αυτή θα είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εκδόσεις beta και η τελική έκδοση Android 12L θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή την άνοιξη του 2022.