Μπορεί να μην πρόκειται για μια νέα έκδοση Android όπως είδαμε με το iPad OS αλλά είναι μια καλή αρχή

Παρόλο που υπάρχουν πολλά tablet με Android λειτουργικό εδώ και αρκετά χρόνια, δεν κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό αγοράς που απολαμβάνουν τα iPad της Apple. Ένας από τους κυριότερους λόγους για αυτό, ήταν ότι το λειτουργικό τους δεν αξιοποιεί όσο καλύτερα μπορεί τις μεγαλύτερες οθόνες τους.

Θέλοντας να αλλάξει αυτό, η Google πήρε πιο σοβαρά το θέμα και ανακοίνωσε το Android 12L, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για tablets, Chromebooks και αναδιπλούμενα τηλέφωνα. Έτσι, θα μπορεί να προσφέρει λειτουργίες ειδικά για μεγαλύτερες οθόνες.

Βέβαια δεν πρόκειται για μια νέα έκδοση Android, αλλά θα είναι επιπρόσθετες λειτουργίες στο Android 12. Αυτό σημαίνει πως δε θα υπάρχουν συσκευές με Android 12 ή Android 12L, όλες θα τρέχουν Android 12. Αλλά η Google έδωσε ονομασία στη συλλογή λειτουργιών για να τονίσει τη σημαντικότητα της ενημέρωσης.

Το πρώτο developer preview του 12L είναι ήδη διαθέσιμο μέσω του επίσημου Android emulator, ενώ σύντομα θα υπάρξει και preview συγκεκριμένα για το Lenovo P12 Pro. Σταδιακά θα πραγματοποιηθούν developer previews για τα Pixel smartphones, αλλά μιας και οι περισσότερες λειτουργίες δε θα είναι εμφανή σε μικρές οθόνες, προορίζονται αποκλειστικά για developers.

AndroidL-Example.gif

Σε γενικές γραμμές, η Android 12L ενημέρωση κάνει τη χρήση και εμπειρία σε συσκευές με μεγάλη οθόνη πολύ πιο άνετη, καθώς περιλαμβάνει ανανεωμένα στοιχεία στο γραφικό περιβάλλον και συμβατότητα με μεγαλύτερες οθόνες.

Στο παραπάνω GIF φαίνεται ήδη βελτιωμένη split-screen λειτουργία, επιτρέποντας να τρέχουν δύο εφαρμογές ταυτόχρονα, ενώ η νέα γραμμή εργασιών εμφανίζεται αυτόματα σε συσκευές όπως tablets. Πλέον με ένα απλό drag-n-drop η εφαρμογή εκτελείται στη πλευρά που θέλει ο χρήστης.

Επιπλέον, το Android 12L θα επιτρέπει σε εφαρμογές να προσαρμόζονται αυτόματα στην οθόνη για την καλύτερη λειτουργία τους σε μεγάλες οθόνες. Φυσικά οι δημιουργοί των εφαρμογών προσπαθούν να κάνουν την εφαρμογή τους να λειτουργεί σωστά σε κάθε ανάλυση, αλλά το 12L θα προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα σε περίπτωση που οι προγραμματιστές δεν έκαναν τις κατάλληλες αλλαγές στην εφαρμογή τους.

Το Android 12L θα διατεθεί στις αρχές του νέου έτους, με τη Google να προσθέτει πως θα είναι διαθέσιμα μαζί με το νέο κύμα από Android tablets.

  • Like 1
  • Thanks 1