Μία καινοτόμο υπηρεσία λάνσαρε η Google συμβάλλοντας στην έγκαιρη ενημέρωση του κοινού σε περίπτωση σεισμού.

Μία νέα λειτουργία που ενημερώνει τους χρήστες σε περίπτωση σεισμού ενσωμάτωσε στο Android η Google. Μετατρέποντας επί της ουσίας εκατομμύρια συσκευές σε εν δυνάμει σεισμογράφους, η εν λόγω υπηρεσία είναι προαιρετική, βρίσκεται για την ώρα σε δοκιμαστικό στάδιο και διατίθεται αποκλειστικά στην Καλιφόρνια (η συγκεκριμένη Πολιτεία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα σεισμογράφων παγκοσμίως).

Για την ανάπτυξή της, η Google συνεργάστηκε με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) και το Πολιτειακό Κέντρο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Καλιφόρνια. Για την αποστολή των ειδοποιήσεων στους χρήστες μάλιστα, χρησιμοποιεί το σύστημα ShakeAlert του πρώτου. Η δε άντληση των απαραίτητων δεδομένων, γίνεται μέσα από ένα δίκτυο περισσότερων από 700 σεισμογράφων που καλύπτουν ολόκληρη την Καλιφόρνια. Η ενημέρωση γίνεται αυτόματα, καλύπτοντας έτσι ακόμα κι εκείνους που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε υπηρεσίες ενημέρωσης μέσω γραπτών μηνυμάτων.

google-seismos.JPG.cdff7a429746bbb1755970bd444d5227.JPG

Παράλληλα, πέραν της ενημέρωσης των χρηστών, η λειτουργία της Google μετατρέπει τις συσκευές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε εν δυνάμει… σεισμογράφους! Χρησιμοποιώντας τα επιταχυνσιόμετρά τους, είναι σε θέση να εντοπίζει τα πρώτα σεισμικά κύματα (τα λεγόμενα κύματα Ρ) που είναι και τα λιγότερο επιζήμια (τα κύματα S είναι εκείνα που ακολουθούν). Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, η συσκευή θα στείλει σ σέρβερ της Google όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και εφ’ όσον αυτές διασταυρωθούν, θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Αντίστοιχη εφαρμογή είχε λανσάρει το 2016 το πανεπιστήμιο Berkeley (επίσης με έδρα την Καλιφόρνια).

google-seismos.JPG

  • Like 6