Στο συνέδριο Google I/O 2023, η Google ανακοίνωσε ότι οι συσκευές εντοπισμού θα μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο εντοπισμού Bluetooth των 3 δισεκατομμυρίων συσκευών της και ότι αυτό θα διευκολύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν την παρακολούθηση από άγνωστους trackers, όπως τα Apple AirTags.

Οι χρήστες του Android θα λαμβάνουν σύντομα την ειδοποίηση "Unknown Tracker Alert", η οποία βασίζεται σε μια κοινή προδιαγραφή που αναπτύχθηκε από την Google και την Apple και ενσωματώνει τα σχόλια από κατασκευαστές trackers όπως η Tile και η Chipolo. Επί του παρόντος, οι ειδοποιήσεις λειτουργούν μόνο με AirTags, αλλά η Google λέει ότι θα συνεργαστεί με τους κατασκευαστές tag για να επεκτείνει την κάλυψή τους.

Εάν ένα AirTag που δεν σας ανήκει διαχωριστεί από τον ιδιοκτήτη του και διαπιστωθεί ότι ταξιδεύει μαζί σας για αρκετή ώρα, μια ειδοποίηση θα σας ενημερώνει γι' αυτό καθώς και για το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του tracker μπορεί να δει τη θέση σας. Πατώντας την ειδοποίηση εμφανίζεται ένας χάρτης που εντοπίζει το σημείο στο οποίο εθεάθη για πρώτη φορά να βρίσκεται ο tracker μαζί σας. Η Google σημειώνει ότι αυτά τα δεδομένα θέσης είναι πάντα κρυπτογραφημένα και δεν κοινοποιούνται ποτέ στην ίδια ή οποιονδήποτε άλλο.

Στις επιλογές σας είναι να κάνετε τον tracker να αναπαράγει έναν ήχο χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του. Εάν φέρετε το tracker κοντά στο πίσω μέρος του τηλεφώνου σας (προφανώς εντός εμβέλειας NFC), ορισμένοι trackers ενδέχεται να παρέχουν τον σειριακό αριθμό τους και πληροφορίες σχετικά με τον ιδιοκτήτη τους, όπως τα τέσσερα τελευταία ψηφία του αριθμού τηλεφώνου τους. Η Google παρέχει επίσης έναν σύνδεσμο για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο φυσικής απενεργοποίησης ενός tracker.

Η Google προσφέρει επίσης μια λειτουργία χειροκίνητης σάρωσης αν υποψιάζεστε ότι το Android smartphone σας δεν ανιχνεύει την παρουσία ενός tracker ή αν θέλετε να δείτε τι βρίσκεται κοντά σας. Οι ειδοποιήσεις θα διατεθούν μέσω μιας ενημέρωσης των υπηρεσιών Google Play σε συσκευές με Android 6.0 και άνω τις επόμενες εβδομάδες.

Η προγραμματισμένη επέκταση του δικτύου Find My Device της Google, η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους χρήστες του πιο δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος smartphone στον κόσμο να συμμετέχουν σε παγκόσμια κυνήγια εντοπισμού trackers, σχετίζεται με αυτό. Επειδή η ασφάλεια των χρηστών και η πρόληψη του εντοπισμού αποτελούν "κορυφαία προτεραιότητα για το Android", η Google εργάζεται για την ολοκλήρωση της κοινής προδιαγραφής εντοπισμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

image.png.78f0053a08353c46087641f9741e1d89.png

Παράδειγμα ενημέρωσης στο Android παρακολούθησης από tracker

Ως αποτέλεσμα η εταιρεία δηλώνει ότι "αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε την ανάπτυξη του δικτύου Find My Device μέχρι η Apple να εφαρμόσει τις προστασίες για το iOS".

Στην τελική πάντως, τα πράγματα για τον χρήστη θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αφού καλείται να επιλέξει στρατόπεδο αφού και οι δύο εταιρείες προστατεύουν τα οικοσυστήματά τους. Ενώ η Apple και η Google συνεργάζονται για να αποτρέψουν την κακόβουλη χρήση των δικτύων εντοπισμού τους, κάτι που συνεπάγεται τη γνώση του πώς μοιάζουν τα σήματα εντοπισμού του άλλου, οι συσκευές τους δεν θα μπορούν να λειτουργούν πέρα από τη δική τους πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Chipolo και η Tile πρέπει να κατασκευάσουν διαφορετικές εκδόσεις κάθε συσκευής για τα δίκτυα των δύο εταιρειών.
 

  • Like 5
  • Sad 2