Σε μια παρουσίαση όπου η λέξη «ταχύτητα» αναφέρθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, η Google έκανε μια πρώτη επίδειξη των βασικών χαρακτηριστικών του πολυαναμενόμενου Chrome OS, ενώ παρουσίασε και το netbook που θα διατεθεί σε επιλεγμένους χρήστες για δοκιμαστική χρήση. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε και η έναρξη της λειτουργίας του Chrome Web Store, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη αναφορά στον ίδιο τον Chrome.

 

Το Chrome OS

 

Ταχύτητα, συνδεσιμότητα, ασφάλεια και δυνατότητα απομακρυσμένης εκτέλεσης εφαρμογών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Chrome OS. Σύμφωνα με το demo που παρουσιάστηκε, ένα netbook με Chrome OS θα μπορεί να ανοίξει και να είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα, ενώ θα επανέρχεται από την κατάσταση αδράνειας σχεδόν ακαριαία. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως η εμπειρία χρήσης των εφαρμογών θα είναι εξίσου γρήγορη ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία εκτελούνται (netbook ή desktop).

 

Επίσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος είτε υπάρχει σύνδεση (WiFi, 3G) είτε όχι, ενώ με τη λειτουργία του Cloud Print o χρήστης θα μπορεί να στείλει για εκτύπωση ένα έγγραφο από οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκεται σε συνδεδεμένους εκτυπωτές, χωρίς να χρειαστεί να φορτώσει drivers.

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα που εξασφαλίζουν την προστασία του λειτουργικού και περιλαμβάνουν: αυτόματες αναβαθμίσεις, sandboxing, κρυπτογράφηση δεδομένων, πιστοποίηση της ταυτότητας κατά τη σύνδεση στο σύστημα.

 

Ο «λογαριασμός επισκέπτη» θα προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή σύνδεσης στον υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος αλλά σε καμία προσωπική πληροφορία του κατόχου του υπολογιστή. Με την αποσύνδεση, το Chrome OS θα αφαιρεί οποιοδήποτε δεδομένο προήλθε από την δραστηριότητα του «επισκέπτη».

 

Στην παρουσίαση δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του Citrix Receiver, που απευθύνεται κυρίως σε εταιρικούς πελάτες και επιτρέπει την εκτέλεση εφαρμογών εγκατεστημένων σε τρίτα συστήματα, ανεξαρτήτως λειτουργικού.

 

 

Το Chrome netbook

 

Όπως αναμενόταν, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το Cr-48 ένα «ανώνυμο» netbook που θα διανεμηθεί σε επιλεγμένους χρήστες για δοκιμαστικούς λόγους. Το Cr-48 διαθέτει οθόνη 12,1 ιντσών, dual band WiFi, μεγάλο touchpad και έρχεται χωρίς κανέναν σκληρό δίσκο. Όλα τα netbooks/notebooks που θα έρχονται με εγκατεστημένο το Chrome OS, θα διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με 3G δίκτυα ενώ πολύ πιθανόν κατά την αγορά τους να προσφέρεται δωρεάν πακέτο δεδομένων.

 

Επίσης, η δυνατότητα jailbreaking όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι προεγκατεστημένη, που σημαίνει πως οι developers που θα το πάρουν μπορούν να το κάνουν ό,τι θέλουν.

 

H Google διεξάγει ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα διαθέσει περιορισμένο αριθμό των Cr-48 notebooks σε εταιρείες, στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και σε καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν να δοκιμάσουν τις δοκιμαστικές εκδόσεις του Chrome OS μέχρι την τελική κυκλοφορία στα μέσα του 2011. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει γι' αυτό το σκοπό στο http://www.google.com/chromenotebook

 

Άνοιξε το Chrome Web Store

 

Η δεύτερη σε σημασία είδηση που προέκυψε αφορά την έναρξη της λειτουργίας του Chrome Web Store, μιας υπηρεσίας που σκοπό έχει να φιλτράρει τις καλύτερες διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια, επιτρέποντας στους χρήστες να τις ανακαλύψουν πιο εύκολα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις εφαρμογές του Web Store θα μπορούν να τρέξουν και χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο.

 

Το Chrome Web Store έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σταδιακά διαθέσιμο στους χρήστες στη διεύθυνση chrome.google.com/webstore/ και αναμένεται να είναι σύντομα προσβάσιμο από όλους.

 

 

…και λίγα λόγια για τον Chrome

 

Η παρουσίαση είχε ξεκινήσει με μια εκτενή αναφορά στον Chrome στην αύξηση της δημοτικότητάς του μέσα στο 2010, αλλά και στα νέα χαρακτηριστικά που παρουσίασε την χρονιά που μας πέρασε (βλ. Google Instant, ενσωματωμένος PDF Viewer, GPU Acceleration κ.α.).

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο browser της Google χρησιμοποιείται ήδη από 120 εκατομμύρια χρήστες, 50 εκατομμύρια περισσότερους από τον περασμένο Μάιο όταν η εταιρεία είχε δώσει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα και την απλότητα του browser, καθώς επίσης και στο θέμα της ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε και ο Chrankshaft, ένα νέο εργαλείο που αναλαμβάνει να βελτιώσει τις επιδόσεις της μηχανής JavaScript του Chrome, αυξάνοντας σημαντικά την ταχύτητα του browser.