Η Google ξεκινάει μία νέα πρωτοβουλία ψηφιοποίησης των παλιών εφημερίδων και παρουσίασής τους στο Διαδίκτυο.

 

Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερες από 100 εφημερίδες των οποίων έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση και διάθεση τους στο Ίντερνετ. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να δουν ολόκληρες σελίδες των εφημερίδων όπως είχαν εκτυπωθεί. «Πρόκειται για κάτι τεράστιο, μιλάμε για μία τελείως νέα μορφή περιεχομένου» δήλωσε η Μαρίσα Μάγιερ, αντιπρόεδρος της εταιρείας. Η ανακοίνωση της νέας υπηρεσίας έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της τεχνολογικής αγοράς στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Μάγιερ έδειξε σελίδες μιας ιταλικής εφημερίδας την ημέρα που ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. Μαζί με το άρθρο εμφανιζόταν και οι σχετικές διαφημίσεις δίνοντας μια ακόμη καλύτερη αίσθηση της εποχής. «Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αίσθηση των συνθηκών δημοσίευσης και η σημασία των άλλων γεγονότων εκείνης της ημέρας» σχολίασε η Μάγιερ.

 

Η Google κατασκεύασε ένα νέο αλγόριθμο για τα αρχεία με τη βοήθεια του οποίου εμφανίζεται το άρθρο της κύριας αναζήτησης του χρήστη μαζί με τα σχετικά άρθρα από άλλες εφημερίδες στη δεξιά πλευρά της σελίδας. Η τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την ψηφιοποίηση είναι η ίδια με αυτή που εφαρμόστηκε στα Google Books, ενώ συνεργάστηκαν και δύο μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ, οι New York Times και Washington Post.

 

«Η προσπάθεια αυτή είναι μόνο η αρχή. Καθώς συνεργαζόμαστε με όλο και περισσότερους εκδότες, θα έρθουμε πιο κοντά στο στόχο μας που είναι η διάθεση δισεκατομμυρίων έντυπων σελίδων στους χρήστες μέσα από ένα εργαλείο αναζήτησης» ανέφερε ο Πουνίτ Σόνι, υπεύθυνος του προϊόντος.

 

Στις εφημερίδες που ψηφιοποιούνται περιλαμβάνεται η πιο παλιά εφημερίδα της Βορείου Αμερικής, με φύλλα που χρονολογούνται από το 1764.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr