Κυβερνητικοί αξιωματούχοι 10 κρατών απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στη Google αυτή την εβδομάδα, καλώντας την εταιρία να σεβαστεί μια σειρά αρχών προστασίας της ιδιωτικότητας, στον απόηχο των προβλημάτων που συνόδευσαν την κυκλοφορία του Buzz. Εκπρόσωποι του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας, αναγνωρίζουν ότι η Google αντέδρασε άμεσα στις διαμαρτυρίες των χρηστών μετά τη διάθεση του Buzz στο κοινό. Εντούτοις, διατυπώνουν τη δυσαρέσκειά τους με την τακτική της Google πρώτα να διαθέτει ένα πρόγραμμα και στη συνέχεια να διορθώνει τις ατέλειές του. Ζητούν η εταιρία να φροντίσει ώστε θέματα που άπτονται της ιδιωτικότητας να εξεταστούν σοβαρά πριν την κυκλοφορία μελλοντικών προϊόντων.

 

Στην επιστολή που στάλθηκε απευθείας στον Eric Schmidt, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το Buzz θεωρούσε αυτόματα πως όλες οι επαφές από το gmail ανήκαν στην κατηγορία «φίλοι», κοινοποιώντας σε αυτές προσωπικά στοιχεία του χρήστη. Εκτός του Google Buzz, οι αξιωματούχοι άσκησαν δριμεία κριτική και στο Google Street View, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, ειδικά στην Ε.Ε. Η Google αποφάσισε να αρχίσει να αλλοιώνει τα πρόσωπα των ατόμων που καταγράφονται στις εικόνες, όμως οι χρήστες επισημαίνουν πως είναι χρονοβόρα η διαδικασία αλλοίωσης αυτών των πληροφοριών ή ακόμη και η ολοκληρωτική αφαίρεση των εικόνων.

 

Η επιστολή συνέπεσε χρονικά με τη δημοσίευση εγγράφου που απέστειλε η ίδια η Google στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Σε αυτό, η Google αναφέρει ότι υποστηρίζει τη διαφάνεια και τη δυνατότητα των χρηστών να ελέγχουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων της. Στο παρελθόν, εκπρόσωποι της Google υποστήριξαν ότι η διάθεση του Buzz έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον των χρηστών και ότι η εταιρία θεώρησε αρχικά επαρκή τα μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας, επισημαίνοντας πάντως ότι αποκόμισε χρήσιμα μαθήματα από τα όσα συνέβησαν.

 

Link.png Site: arstechnica.com