Ο χρόνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υϊοθέτηση της βαθιάς εκμάθησης. Μπορεί να χρειαστούν μέρες για να εκπαιδευτεί ένα τέτοιο σύστημα, ακόμα και αν είναι διαθέσιμα τεράστια ποσά επεξεργαστικής ισχύος. Σε απλούστερο hardware μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες. Η Google ωστόσο θέλει να το διορθώσει αυτό.

Πρόσφατα, ο γίγαντας της αναζήτησης στο Internet ανακοίνωσε τη διάθεση ενός νέου εργαλείου ανοιχτού κώδικα, με την ονομασία Tensor2Tensor που μπορεί να εκπαιδεύσει γρήγορα συστήματα βαθιάς εκμάθησης χρησιμοποιώντας το TensorFlow. Στη περίπτωση του καλύτερου μοντέλου εκπαίδευσης της, μπορείτε να επιτύχετε αποτελέσματα που παλαιότερα θα χαρακτηρίζονταν “cutting edge” μέσα σε μία μέρα χρησιμοποιώντας μία GPU. Με άλλα λόγια, ένα σχετικά καθημερινό PC μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα που παλαιότερα θα απαιτούσαν μηχάνημα επιπέδου υπερ-υπολογιστή.

 

Επιπλέον είναι ιδιαίτερα ευέλικτο: υπάρχει το στάνταρντ, αρθρωτό περιβάλλον εργασίας που επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιήσει κυριολεκτικά οποιοδήποτε μοντέλο εκπαίδευσης, σύνολο δεδομένων ή παραμέτρους. Δεν χρειάζεται επίσης να αντικαταστήσετε τα πάντα μόνο για να κάνετε κάποια αλλαγή σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Και από την ώρα που είναι ανοιχτού κώδικα, θα διαπιστώσετε ότι η κοινότητα έχει ήδη μοιραστεί μαζί σας μοντέλα εκπαίδευσης για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε το project σας.

 

Είναι μάλλον αμφίβολο ωστόσο ότι θα χρησιμοποιήσετε το Tensor2Tensor στο σπίτι, αφού απαιτούνται πολλές γνώσεις στην βαθιά μηχανική εκμάθηση για να το κάνετε να λειτουργήσει. Παρόλα αυτά, πρόκειται αναμφισβήτητα να ανοίξει τον δρόμο σε ερευνητές που δεν έχουν την πολυτέλεια μίας multi-GPU εγκατάστασης για να εκπαιδεύσουν τα συστήματα deep learning τους σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα. Αναμφισβήτητα, η λύση της Google πρόκειται να τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν τα projects τους ταχύτερα, ή να τους δώσει τη δυνατότητα να παράγουν υψηλότερης ποιότητας αποτελέσματα.

 

Link.png Site: Engadget