Η Google αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα νέο πρότυπο αποθήκευσης φωτογραφιών με σαφή στόχο να αποτελέσει μια εναλλακτική (τουλάχιστον) λύση για το δημοφιλές jpeg.

 

Το WebP όπως και το jpeg αποτελεί πρότυπο απωλεστικής συμπίεσης εικόνων κάτι που σημαίνει ότι θυσιάζει την ποιότητα της αρχικής εικόνας έναντι του μικρού μεγέθους αρχείου.

 

Σύμφωνα με την Google, το 65% των bytes του Web προέρχεται από εικόνες και ένα νέο πρότυπο όπως το WebP μπορεί να προσφέρει σημαντικά ωφέλη αφού οι πρώτες δοκιμές δείχνουν έως και 40% μικρότερο μέγεθος αρχείου με ποιότητα εφάμιλη του jpeg. Οι δοκιμές διεξήχθησαν με δείγμα 1 εκατομμυρίου εικόνων τις οποίες κατέβασε η Google από το Διαδίκτυο. Από πλευράς επιδόσεων, ο χρόνος μετατροπής μιας φωτογραφίας είναι 8 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο για μία jpeg φωτογραφία.

 

Η εταιρεία αναμένεται να κυκλοφορήσει λογισμικό το οποίο αρχικά θα μετατρέπει τις εικόνες στο νέο πρότυπο αλλά με σημαντικά μειωμένο μέγεθος αρχείου. Σε μερικές εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει υποστήριξη του WebP από τον Chrome browser.

 

Όπως και το WebΜ project έτσι και το WebP αποτελεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα ενώ όποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση WebM video, θα υποστηρίζει ταυτόχρονα και το WebP πρότυπο.

 

Link.png Site: Google WebP

Link.png Site: cnet.com