Οι αλλαγές περιλαμβάνουν στρογγυλεμένες γωνίες, εικονίδια κοινοποίησης τοποθεσίας και μικρότερη συνοδευτική κάρτα, που δεν καλύπτει όλη την οθόνη

Το Google Maps έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως ένα εκ των κορυφαίων εργαλείων πλοήγησης για κινητά τηλέφωνα και όχι μόνο, παρότι δεν είναι το καλύτερο στην αποτύπωση περιοχών. Όμως, η Google συνεχίζει να το υποστηρίζει με τακτικές αισθητικές βελτιώσεις, ώστε να παραμένει το Maps σύγχρονο και να μη φαντάζει παράταιρο στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Android. Οι πρόσφατες βελτιώσεις πρόσθεσαν μετεωρολογικές πληροφορίες για την περιοχή που ενδιαφέρει το χρήση, νέα χρώματα για τις περιοχές που καλύπτονται από νερό καθώς και πράσινες ζώνες, που παραπέμπουν στο iOS. Τώρα, η Google φαίνεται πως ετοιμάζεται να αλλάξει τη διάταξη των επιλογών πλοήγησης στο Maps, κίνηση που θα μπορούσε να καταστήσει το UI ευκολότερο στην κατανόηση και τη χρήση.

 image.png.53881eb8f5e02d87fba2c30733f38ea2.png image.png.0b7783034b02887535fa574e95b5e127.png

Το UI πλοήγησης εμφανίζεται από τη στιγμή που ο χρήστης επιλέγει προορισμό. Αρχικά, αγγίζοντας απλά ένα δείκτη τοποθεσίας πάνω στο χάρτη εμφανίζει μια κάρτα στο κάτω μισό, με επιλογές γρήγορης έναρξης της πλοήγησης, δυνατότητα αναζήτησης φωτογραφιών, αξιολογήσεων και πληροφορίες προσβασιμότητας. Ο χρήστης μπορεί να επεκτείνει την κάρτα ώστε να καλύψει όλη την οθόνη για να διαβάσει αξιολογήσεις και να δει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία. Ήδη έχουν αρχίσει να αναφέρονται περιπτώσεις όπου η εμφάνιση της εφαρμογής έχει αλλάξει, για χρήστες της έκδοσης 11.113 του Maps.

Παρότι η εφαρμογή στη νέα της μορφή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη σε όλους, οι αλλαγές φαίνεται πως είναι μικρές αλλά οπωσδήποτε αισθητές. Για παράδειγμα, το Maps έχει πλέον στρογγυλεμένες γωνίες στην κάτω κάρτα, η οποία εμφανίζεται όταν ο χρήστης επισημαίνει ένα σημείο. Η κάρτα διαθέτει επίσης εικονίδια δημοσίευσης της τοποθεσίας αλλά και επιλογή κλεισίματος χωρίς να χρειαστεί η γνωστή κίνηση προς τα κάτω. Όλοι μας έχουμε προχωρήσει κατά λάθος σε άλλες περιοχές του χάρτη ενώ προσπαθούσαμε να κλείσουμε την κάρτα με τις επιπλέον πληροφορίες. Οι κάρτες για τις πόλεις και διάφορα αξιοθέατα έχουν επίσης τα ίδια εικονίδια και στρογγυλεμένες γωνίες. Επιπλέον, η μεγεθυμένη εκδοχή της κάρτας δεν καταλαμβάνει πλέον ολόκληρη την οθόνη.

Μια ακόμη ευχάριστη και μοντέρνα πινελιά καταγράφεται στο UI πλοήγησης, που πλέον εμφανίζεται όταν ο χρήστης επιλέξει έναν προορισμό και πατήσει το πλήκτρο Directions. Η αφετηρία και ο προορισμός εμφανίζονται σε ένα αιωρούμενο παράθυρο, με στρογγυλεμένες γωνίες, αντί για την τετραγωνισμένη κεφαλίδα που συναντάμε στον τρέχοντα σχεδιασμό. Εντωμεταξύ, υπάρχει και δυνατότητα αλλαγής μέσου μετακίνησης στην κάτω πλευρά της κάρτας, αντί να χρησιμοποιούνται εικονίδια κάτω από το παράθυρο αναζήτησης προορισμού. Ο νέος σχεδιασμός μοιάζει πιο φυσικός, καθώς εμφανίζεται ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης κατευθείαν κάτω από το επιλεγμένο μέσο μεταφοράς στην κάρτα με τις πληροφορίες.

image.png.74083cb510f3aa8011e5de6af86b8552.png image.png.b09b5a6ee503c6256c53c2309f249120.png image.png.7b9190bdba98f98dfdd773fd3a1a1163.png

Η κάτω κάρτα διαθέτει δυνατότητα μεγέθυνσης, αλλά δεν καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη, πλέον. Εδώ, ο χρήστης έχει εύκολη πρόσβαση σε διαρκείς οδηγίες πλοήγησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως εκτιμώμενα σημεία κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ ο γενικός σχεδιασμός μέσα στην κάρτα παραμένει ο ίδιος.

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η Google θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει την εφαρμογή ακόμη περισσότερο, πριν την ευρεία κυκλοφορία της για συσκευές Android ή και την αντίστοιχη εφαρμογή για iOS. Στο μεταξύ, όποιος ενδιαφέρεται θα μπορούσε να δοκιμάσει την τύχη του να ενημερώσει την εφαρμογή ή να επιχειρήσει επανεκκίνησή της, ώστε να δει αν θα είναι από εκείνους στους οποίους θα εμφανιστούν οι νέες αλλαγές. 

  • Like 4
  • Thanks 2