Τόσο η Google όσο και η Apple αναμένουν νέες οδηγίες από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές

Αν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που μονίμως χάνουν τα κλειδιά, το πορτοφόλι και τα διάφορα αξεσουάρ τους, κατά πάσα πιθανότητα το κινητό σου δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον εντοπισμό του αρκεί μια σύντομη ανασκαφή ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να μην έχεις ιδέα πού βρίσκεται, ενώ ταξιδεύεις. Το Find My Device είναι μια λειτουργία την οποία οι χρήστες συσκευών Android μπορούν να ενεργοποιήσουν σε μια τέτοια περίπτωση, όμως η επιλογή εντοπισμού απενεργοποιημένων συσκευών, που θα βοηθούσε τους χρήστες να ανακαλύπτουν τα ίχνη συσκευών που είναι είτε εκτός σύνδεσης στο διαδίκτυο, είτε τελείως απενεργοποιημένες, απουσιάζει εδώ και καιρό. Πλέον, ενδέχεται να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Όπως εξήγησε σε ανάρτησή του στο X ο Μισάλ Ραχμάν, ειδικός στο Android, η Google επιβεβαίωσε ότι περιμένει την Apple να παρουσιάσει την αντίστοιχη λειτουργία για το iOS, προτού προβεί με τη σειρά της στα αποκαλυπτήρια του ανανεωμένου δικτύου Find My Device. Και οι δύο εταιρίες -μαζί με άλλους κορυφαίους παράγοντες της αγοράς- συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη του DULT (Detecting Unwanted Location Trackers), που θα χρειαστεί να καταχωρηθεί και οριστικοποιηθεί από την IETF (Internet Engineering Task Force). Αυτό το εθελοντικό δίκτυο αποτελείται από μηχανικούς και ερευνητές που θέτουν τις τεχνικές προδιαγραφές για της δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Αρχικά, η Google εκτιμούσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν προς τα τέλη του 2023, όμως οι προβλέψεις της δεν επιβεβαιώθηκαν. Με βάση τα όσα είναι γνωστά αυτή τη στιγμή, μία ομάδα εργασίας εντός των κόλπων της ΙΕΤF αναμένεται να αξιολογήσει την κατατεθείσα πρόταση στις 15 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, η κοινότητα της IETF θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο, πριν από μία τρίτη και τελική αξιολόγηση. Όμως, αυτή η τελική αξιολόγηση ενδέχεται να καθυστερήσει, ενδεχομένως έως και τις 7 Μαρτίου. 

Οι πρώτες διαρροές του φημολογούμενου UI για το Find My Device της Google καταγράφηκαν αρχικά το καλοκαίρι του 2023. Στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν διάφορα screenshots που απεικόνιζαν μια νέα ρύθμιση η οποία βρισκόταν σε στάδιο ανάπτυξης. Αρχικά, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι ρυθμίσεις θα ήταν τέσσερις "Off", "Εντός δικτύου σε περιοχές υψηλής κίνησης", "Εκτός Δικτύου" και "Εντός δικτύου σε όλες τις περιοχές". Αρκετοί είκαζαν τότε ότι η λειτουργία δεν θα περιοριζόταν σε κινητά Android, αλλά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε συσκευή Android με υποστήριξη Bluetooth. Προς τα τέλη του 2023 άρχισαν να κυκλοφορούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή που θα είχε η λειτουργία αυτή. Ήρθε στο φως και ένα νέο εικονίδιο για το Find My Device, αποτελούμενο από δύο σχήματα που παραπέμπουν σε φτερωτές, με τα χαρακτηριστικά χρώματα της Google.

Η περαιτέρω καθυστέρηση της παρουσίασες του βελτιωμένου δικτύου Find My Device είναι σαφώς απογοητευτική. Όμως, οι κάτοχοι συσκευών Android έχουν ακόμη λόγους να αισιοδοξούν. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αξιολόγησης, η αυξανόμενη προσμονή για την παρουσίαση αυτής της λειτουργίας δικαιολογείται. Έως ότου η Google παρουσιάσει και επίσημα το Find My Device, απλά έχε το νου σου στη συσκευή σου...όπως και στα κλειδιά, το πορτοφόλι και ό,τι άλλο από τα πράγματά σου έχει την τάση να ξεστρατίζει.