Με αφορμή την τελική έγκριση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Google ανακοίνωσε ότι επιτρέπει πλέον στους δημιουργούς εφαρμογών -και όχι παιχνιδιών αρχικά-, να προσφέρουν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών στους χρήστες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας. Παράλληλα η Google θα μειώσει την προμήθειά της κατά 3% για τις αγορές εντός εφαρμογών που πραγματοποιούνται μέσω εναλλακτικού συστήματος χρέωσης στον ΕΟΧ. Η Google αναφέρει ότι η νέα πολιτική σημαίνει ότι το 99% των προγραμματιστών θα χρεώνεται με προμήθεια 12% όταν ένας πελάτης ολοκληρώσει μια συναλλαγή μέσω ενός τρίτου συστήματος επεξεργασίας πληρωμών, σε σύγκριση με το 15% που ισχύει στο σύστημα χρέωσης του Google Play. 

Η εταιρεία δηλώνει ότι αναμένει να επεκτείνει το πρόγραμμα του εναλλακτικού συστήματος χρέωσης στους δημιουργούς παιχνιδιών εντός ΕΟΧ πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, η οποία απέχει τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το σύστημα χρέωσης του Google Play θα συνεχίσει να απαιτείται για όλες τις εφαρμογές που διανέμονται μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας σε όλες τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

image.png.9752c91a78e1ac013000f765ca45c081.png

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι προγραμματιστές είναι να συμπληρώσουν ένα έντυπο, δηλώνοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν εναλλακτικά συστήματα χρέωσης στον ΕΟΧ. Οι προγραμματιστές θα πρέπει από την 1η Αυγούστου 2022, να αναφέρουν στο Google Play το ποσό των εσόδων από τις εφαρμογές στις οποίες έχουν προσθέσει εναλλακτικό σύστημα χρέωσης προκειμένου να γίνει η αντίστοιχη χρέωση από τη Google. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα και να εγγραφούν μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα, με τη Google να υπόσχεται περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά της η Apple δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα σχέδια της για να επιτρέψει στις εφαρμογές του App Store να προσφέρουν εναλλακτικά συστήματα χρέωσης σε χρήστες. Πάντως για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ολλανδία, η εταιρεία επιτρέπει στις εφαρμογές γνωριμιών να προσφέρουν εναλλακτικά συστήματα χρέωσης, με την Apple να μειώνει την προμήθειά της κατά 3% για τις συναλλαγές. Ακόμα τον περασμένο μήνα, η Apple άρχισε να επιτρέπει στους προγραμματιστές στη Νότια Κορέα να προσφέρουν εναλλακτικά συστήματα χρέωσης στους χρήστες, εξαιτίας της νομοθεσίας που ισχύει στη χώρα.