Το Google ανακοίνωσε επίσημα πλέον ότι το Knol (nōl) ή αλλιώς units of knowledge είναι διαθέσιμο και ανοιχτό σε όλους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Wiki σύστημα χτισμένο πάνω στο Google App Engine με μερικά twists.

 

Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει Knols αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ίδιο θέμα αναπτύσεται από κάποιους άλλους την ίδια στιγμή, κάτι που το Google θεωρεί καλό γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να συνδυαστεί η γνώση στα μυαλά εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι υπεύθυνοι για κάθε Knol έχουν την δυνατότητα ελέγχου του περιεχομένου που προσθέτουν τρίτοι ενώ παράλληλα μπορούν να εμπλουτίσουν το Knol με διαφημίσεις AdSense.

 

Η προεπιλεγμένη άδεια χρήσης του περιεχομένου για τα Knols είναι η Creative Commons Attribution 3.0 License αλλά υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 License ή All Rights Reserved.

 

Στο AdSense τα πράγματα είναι απλά γιατί ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ήδη ένα λογαριασμό ή να δημιουργήσει νέο κατευθείαν μέσα από το Google Knol.

 

Η πιστοποίηση της ταυτότητας των χρηστών, άρα και των ονομάτων που υπογράφουν και ελέγχουν το περιεχόμενο κάθε Knol άρα της αξιοπιστίας του περιεχομένου και της ίδιας της υπηρεσίας, ελέγχεται με δύο τρόπους: μέσω τηλεφώνου που δυστυχώς λειτουργεί μόνο Αμερική - μέσω πιστωτικής κάρτας

 

Το Google Knol μπορεί να φαίνεται αντίπαλος της Wikipedia με οικονομικό κίνητρο αλλά είναι πολλά περισσότερα. Με την δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου το Google θα μπορεί να διαχειρίζεται ακόμα περισσότερα δεδομένα και patterns στο δικό του χώρο ενώ παράλληλα να εμπλουτίσει το collaboration κομμάτι με την μελλοντική προσθήση Gtalk κλπ. Όλα αυτά με ένα ενιαίο sign in για email, chat, blogging, wiki και φυσικά adsense αλλά με χαρακτηριστική την απουσία του Google πίσω από το όνομα Knol (όπως συμβαίνει και με το Gears).

 

Source.png Πηγή: pestaola.gr