Τελικά αποδεικνύεται ότι το Facebook δεν είναι η μοναδική μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που κακομεταχειρίστηκε το Enterprise Certificate της Apple, αφού σε μία νέα της αναφορά, η ιστοσελίδα TechCrunch ισχυρίζεται ότι η Google χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο τέχνασμα με το Facebook για μία δική της εφαρμογή που είναι παρόμοια με την εφαρμογή «Facebook Research» που απεσύρθει πρόσφατα.

Τα Enterprise Certificates της Apple έχουν σχεδιαστεί για χρήση εντός της εταιρείας και όχι για δημόσια χρήση, αλλά μετά την ανάκληση των πιστοποιητικών του Facebook από την Apple εξαιτίας κακής χρήσης ή και κατάχρησης, διαπιστώθηκε ότι και η Google κάνει ακριβώς το ίδιο με την εφαρμογή για iOS που έχει την ονομασία Screenwise Meter.

Όπως περίπου γινόταν και με το app Facebook Research που έχει πια αποσυρθεί, το app Screenwise Meter δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να κερδίζουν δωροκάρτες σε αντάλλαγμα για την παρακολούθηση των δεδομένων τους και της δραστηριότητας τους στον Ιστό με την εγκατάσταση ενός VPN. Όπως λοιπόν γινόταν και με το Facebook Research, το app της Google μπορούσε να εγκατασταθεί πλαγίως (sideloading) σε μία συσκευή iOS με Enterprise Certificate –επομένως ο χρήστης δεν προχωρούσε στην εγκατάστασή του αφού πρώτα το κατέβαζε από το επίσημο App Store της Apple αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παράβαση των πολιτικών της εταιρείας.

29524-47674-google-screenwise-l.jpg.b697cb1f060b464a1c3037aad02ff234.jpg

Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα Apple Developer Enterprise Program για να δημιουργήσουν ιδιόκτητες, εσωτερικές εφαρμογές για συσκευές iOS και να τις διανείμουν στους υπαλλήλους τους για εσωτερική χρήση αλλά όχι και να τις διανείμουν στο κοινό.

Αν θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, θα πρέπει είτε να τις διαθέσουν μέσω του App Store –που έχει εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες και πολιτικές- είτε να τις προσφέρουν ως μέρος του δοκιμαστικού προγράμματος TestFlight της Apple, που όμως έχει μέγιστο αριθμό χρηστών 10 χιλιάδες. Μία αρχική έκδοση του app επέτρεπε την συλλογή δεδομένων από νεαρούς χρήστης ηλικίας ακόμα και 13 ετών. Ενώ το πρόγραμμα είναι προς το παρόν ανοιχτό στους χρήστες του Opinion Rewards της Google ηλικίας άνω των 18 ετών, εξακολουθεί να επιτρέπει την χρήση του από άτομα μικρότερης ηλικίας, ακόμα και 13 ετών, εφόσον ανήκουν στην οικογένεια και προστεθούν ως δεύτεροι χρήστες.

Πηγές από την εταιρεία Apple, που ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμες, δήλωσαν στο AppleInsider ότι «ναι, μιλάμε για το σημερινό (θέμα) επάνω», αναφερόμενοι σε συνάντηση που είχαν στελέχη της Apple σχετικά με το app Screenwise της Google.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάληξη του app Facebook Research, και τις πολλές ομοιότητες του με το Screenwise της Google, αναμένεται και το τελευταίο να έχει την ίδια μοίρα. Και ενώ το Facebook ανακάλυψε ότι αρκετές από τις εφαρμογές σε beta ή εκείνες που χρησιμοποιούνται εσωτερικά στην εταιρεία ήταν ανενεργές μετά την ανάκληση των πιστοποιητικών του, γεγονός που έφερε αναστάτωση στην εταιρεία, δεν είναι σαφές αν και η Google θα αντιμετωπίσει κάποια παρόμοια κατάσταση εσωτερικά.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Google σε δήλωση της στο AppleInsider έκανε γνωστό ότι απενεργοποίησε το Screenwise Meter iOS app, προσθέτοντας ότι δεν θα έπρεπε να λειτουργεί με Apple Developer Enterprise Certificate: «Η εφαρμογή Screenwise Meter iOS δεν θα έπρεπε να λειτουργεί υπό το πρόγραμμα Apple Developer Enterprise Program. Ήταν λάθος μας και ζητούμε συγγνώμη. Απενεργοποιήσαμε την εφαρμογή σε συσκευές iOS. Η εφαρμογή απευθυνόταν από πάντα σε εθελοντές. Ήμασταν ανοιχτοί για τον τρόπο που χρησιμοποιούσαμε τα δεδομένα τους σε αυτήν την εφαρμογή, δεν είχαμε πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα εφαρμογών και συσκευών και οι χρήστες μπορούσαν να διακόψουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανά πάσα στιγμή».

AppleInsider