Από στιγμή σε στιγμή, η Google θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του Wave στους πρώτους 100.000 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στην δοκιμαστική έκδοση.

 

Το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει στο Internet γύρω από τη νέα υπηρεσία της Google, ξεκίνησε με τη πρώτη παρουσίαση του στο τέλος Μαΐου στο συνέδριο I/O. Οι υπεύθυνοι πίσω από το εγχείρημα δεν μασάνε τα λόγια τους αφού δηλώνουν ότι το Google Wave είναι ο επανασχεδιασμός του email και όχι μόνο. Στην ουσία είναι ένα ανοιχτό σύστημα επικοινωνίας που συνδυάζει με έναν εύκολο τρόπο διάφορες υπηρεσίες όπως irc, IM, Wiki, δημιουργία εγγράφων και φυσικά το email.

 

Ας δοκιμάσουμε μια πρώτη προσέγγιση για το τι είναι το Google Wave. Όταν στέλνετε ένα email, ο κάθε παραλήπτης παίρνει από ένα αντίγραφο. Δημιουργώντας ένα Wave, το email αλλάζει μορφή και γίνεται μια συζήτηση που φιλοξενείται στους servers της Google και ο καθένας από τους συνομιλητές που έχετε επιλέξει, μπορεί να συμμετάσχει όποτε θέλει. Με το τρόπο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορους τρόπους επικοινωνίας μέσα από το Wave όπως και να συνεργαστείτε παράλληλα με άλλα άτομα στην συγγραφή κάποιου εγγράφου σε πραγματικό χρόνο.

 

google-wave2.jpg

 

Τα Waves μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ειδικά σε blogs όπου το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε στη συζήτηση το ειδικό bot που αντιστοιχεί στην υπηρεσία που φιλοξενείται το blog. Επιπλέον οποιοσδήποτε επισκέπτης του blog, μπορεί να αφήσει το σχόλιο του και το μήνυμα του θα εμφανιστεί την ίδια στιγμή που πληκτρολογείτε, σε όσους συμμετέχουν στο Wave.

 

Ακόμα είναι δυνατή η προσθήκη διάφορων τύπων αρχείων όπως φωτογραφίες με ένα απλό drag n drop από το κατάλογο στον οποίο βρίσκονται στον υπολογιστή σας. Άμεσα θα δημιουργηθούν thumbnails τα οποία μπορούν να δουν όσοι συμμετέχουν στο wave ενώ μπορούν να τις εμφανίσουν ως slide show.

 

google-wave.jpg

 

Οι συζητήσεις μέσω Wave μπορούν να γίνουν σε πραγματικό χρόνο όπως στο irc και σε περίπτωση που δεν είστε κοντά στον υπολογιστή να τη παρακολουθήσετε, τότε μπορείτε να δείτε σε video τη ροή της συζήτησης μέσω της λειτουργίας playback. Είναι δυνατή ακόμα η προσθήκη widgets όπως μιας απλής ψηφοφορίας στην οποία θα συμμετάσχουν όσοι περιλαμβάνονται στο wave. Ενδιαφέροντα άλλα gadgets είναι τον Google Map ενώ η κοινότητα των developer αναμένεται να δημιουργήσουν πολλές χρήσιμες προτάσεις.

 

Ειδικά script robots μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση ως φυσικά πρόσωπα και να εκτελούν διάφορες εργασίες πάνω στη συζήτηση. Μερικά παραδείγματα, προσθέτοντας στο Wave το Tweety robot και εισάγοντας τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο Twitter, το Wave ενημερώνεται αυτόματα για τα τελευταία tweets όσων παρακολουθείτε ενώ μπορείτε να αλλάξετε το status σας χωρίς να επισκεφθείτε τη σελίδα του Twitter. Όπως αναφέρει η Google, η ανοιχτή αρχιτεκτονική του συστήματος, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας παρόμοιων script robot από οποιοδήποτε API όπως αναμένεται να γίνει πολύ γρήγορα και με το Facebook.

 

Πιο ενδιαφέρον είναι το robot του google translate όπου ο κάθε συμμετέχον σε ένα μπορεί να γράφει στη μητρική του γλώσσα. Το robot με όνομα rosy θα αναλάβει τη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο στην αντίστοιχη μητρική γλώσσα των υπόλοιπων συμμετεχόντων και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.

 

Όσο και να φαίνεται απίστευτο, το Google Wave τρέχει από έναν browser κάνοντας χρήση της νέας HTML 5. Όσοι χρησιμοποιείτε Firefox 3.5, στο Safari 4, Google Chrome (φυσικά) δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα όπως επίσης και οι χρήστες iPhone. Όσοι όμως χρησιμοποιούν οποιαδήποτε έκδοση Internet Explorer θα πρέπει να εγκαταστήσουν απαραίτητα το Code Frame αλλιώς δε θα είναι δυνατή η πρόσβαση.

 

google-wave3.jpg

 

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και το μέλλον φαντάζει ιδιαίτερα ευοίωνο. Οι λόγοι που όπως όλα δείχνουν θα πετύχει το Wave είναι αρκετοί εκτός από το όμορφο περιβάλλον και την πανέξυπνη υλοποίηση. Η ομάδα ανάπτυξης του έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της δημιουργώντας το Google Maps, μια υπηρεσία που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει. Επιπλέον πίσω από την υπηρεσία δε βρίσκεται μια startup εταιρεία αλλά το μεγαθήριο που λέγεται Google που σίγουρα θα το προωθήσει με όλες του τις δυνάμεις. Ήδη έχει κάνει τα κατάλληλα βήματα εντάσσοντας το στη κατηγορία του ανοιχτού λογισμικού επειδή "θέλει η πλατφόρμα να είναι τόσο ανοιχτή όσο το email και να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους, ακόμα και ανταγωνιστές της εταιρείας".

 

Οι προσκλήσεις θα διατεθούν σε όσους είχαν δηλώσει πρώτοι ενδιαφέρον το Μάιο όπου με τη σειρά τους θα έχουν στη διάθεση τους περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων ανεβάζοντας αρκετά τον αριθμό των 100.000. Με το τρόπο αυτό είχε ξεκινήσει και το Gmail και ήδη έχουμε τις πρώτες δημοπρασίες μέσω eBay όπου μια πρόσκληση στο Google Wave μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια.

 

Για μια γρήγορη παρουσίαση των πρώτων χαρακτηριστικών του Google Wave, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο ενώ ενδιαφέρουσα παραμένει πάντα η πρώτη παρουσίαση του Google Wave στο συνέδριο I/O η οποία έχει διάρκεια περίπου 1.30 ώρας.