Ένα αρκετά ενδιαφέρον πείραμα παρουσιάζει σήμερα η Google με στόχο να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που ο καθένας μας αποφασίζει να κοινοποιήσει σε όσες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης συμμετέχει όπως Twitter, YouTube, Picasa, FriendFeed, Google Reader κ.α

 

Το Google Social Search αναλαμβάνει να δημιουργήσει το κοινωνικό σας κύκλο με βάση τις πληροφορίες που θα δηλώσετε στο προφίλ που θα δημιουργήσετε μέσω του Google profile. Το αποτέλεσμα είναι επιπλέον σχετικές πληροφορίες σε κάθε αναζήτηση σας οι οποίες θα προέρχονται από φίλους που έχετε στο Twitter, στο Friendfeed και όχι μόνο. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αρχικά η υπηρεσία δεν υποστηρίζει το Facebook.

 

Τα παραδείγματα είναι αρκετά. Μια αναζήτηση για κάποιο gadget μπορεί να σας εμφανίσει κάποιο Tweet φίλου σας ο οποίος το αναφέρει, κάποιο video το οποίο έχει ανεβάσει στο YouTube ή ακόμα κάποια σχετικά άρθρα τα οποία έχει αποφασίσει να κοινοποιήσει μέσω του Google Reader.

 

Σε περίπτωση που ψάχνετε πληροφορίες για να επισκεφθείτε μια χώρα, η Google μέσα στα αποτελέσματα μπορεί να σας εμφανίσει σχετικές φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο Picasa κάποιος από το κοινωνικό σας κύκλο ή ακόμα κάποιο blog άρθρο στο οποίο αναφέρει τις εντυπώσεις του από παρόμοιο ταξίδι που έκανε.

 

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονται μόνο αν ο δημιουργός τους έχει δημιουργήσει δημόσιο Google προφίλ. Μόλις το κάνει αυτό, η Google εμφανίζει τις πληροφορίες από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που συμμετέχει μόνο σε άτομα του κοινωνικού του κύκλου και όχι σε κάποιον άγνωστο που δεν έχει κάποια σχέση.

 

Η ενεργοποίηση του Social Search γίνεται μέσα από τα Google Labs με τα σχετικά αποτελέσματα να εμφανίζονται χαμηλά στη πρώτη σελίδα. Κατά τη δημιουργία του δημόσιου προφίλ σας, έχετε το πλήρη έλεγχο για το ποιές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης θέλετε να περιληφθούν ενώ οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να κάνετε αλλαγές. Δείτε μια μικρή παρουσίαση και παραδείγματα στα παρακάτω βίντεο.

 

Video Video:

Video Video:

Link.png Site: Google Labs | Google Profile

Link.png Site: Mashable