Η Google και η Apple, δύο τεχνολογικοί γίγαντες, είναι γνωστοί για την αντιπαλότητά τους, ειδικά στη συζήτηση Android vs iOS.

Ωστόσο, έχουν επίσης μια σημαντική οικονομική σχέση. Είναι γνωστό ότι η Google αποζημιώνει την Apple για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα iPhone και τα iPad και το ποσό που καταβάλλει είναι σημαντικό.

Με βάση έκθεση της εταιρείας ερευνών Bernstein, η Google καταβάλει στην Apple μεταξύ 18 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να διατηρήσει την ιδιότητά της ως "κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στο iPhone". Η δήλωση αυτή έγινε σε σχέση με ένα Information Services Agreement (ISA) μεταξύ της Apple και της Google, η οποία ερευνάται επί του παρόντος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας αντιμονοπωλιακής αγωγής κατά της Google.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα το ομοσπονδιακό δικαστήριο να αποφανθεί εναντίον της Google, αναγκάζοντάς την να τερματίσει τη συμφωνία αναζήτησης με την Apple. Η συμφωνία αυτή φέρεται να αντιπροσωπεύει το 14-16% των ετήσιων λειτουργικών κερδών της Apple. Σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις της Google, η εταιρεία δαπανά το 22% των συνολικών διαφημιστικών εσόδων της για το κόστος απόκτησης επισκεψιμότητας. Η Bernstein εκτιμά ότι η Apple λαμβάνει πιθανότατα το 40% αυτού του 22%, το οποίο ισοδυναμεί με το 8,8% των συνολικών διαφημιστικών εσόδων της Google. Το 2022, η Google είχε έσοδα από διαφημιστικά έσοδα της τάξης των 222,47 δις. δολαρίων, γεγονός που σημαίνει ότι η Apple έλαβε περίπου 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνο το έτος.

Το ακριβές ποσό της ISA αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι η Apple λαμβάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την ISA με την Google, αλλά το ποσό αυτό βασίζεται σε εξωτερικές πηγές σύμφωνα με την έκθεση.

Η Apple έχει τον έλεγχο του iPhone το οποίος της αποφέρει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα σύμφωνα με την έκθεση. Παρά την υψηλή προμήθεια, και οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν ακόμα να επωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία. Εάν το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφανθεί κατά της Google και τερματίσει την ISA, η Apple θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει άλλες μηχανές αναζήτησης όπως το Bing της Microsoft ή ακόμη και να ξεκινήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης . Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου θα αργήσει ακόμη αρκετά.

  • Like 1