Η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμεύει μόνο για τη σύνταξη εργασιών για το… σχολείο, τη συγγραφή σεναρίων για ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή ακόμα και για τη σύνταξη άρθρων με οικονομικές συμβουλές για μεγάλους εκδοτικούς οίκους, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν ζωές από την αξιοποίησή της στον ιατρικό και νοσηλευτικό τομέα.

Στην ετήσια εκδήλωση για την υγειονομική περίθαλψη της Google με την ονομασία «The Check Up», η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντικές συνεργασίες που έχουν στον επίκεντρο την υγεία και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για διαγνώσεις μέσω υπέρηχων, την ανάπτυξη/χρήση ιατρικών γλωσσικών μοντέλων και τη θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου κ.ά. Η Google θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας σε περιοχές με έλλειψη σε εξειδικευμένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό για τη διάγνωση παθήσεων μέσω της υπερηχογραφίας ή υπερηχοτομογραφίας.

Αν και πλέον οι συσκευές υπερήχων είναι πιο προσιτές από ποτέ, εντούτοις απαιτούνται ειδικοί για να κάνουν τη διάγνωση και να ερμηνεύουν αυτό που διακρίνεται στις εξετάσεις. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απλοποίηση αυτής της διαδικασίας εντοπίζοντας δεδομένα όπως η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και την ηλικία της κύησης σε μέλλουσες μητέρες. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, ο γίγαντας της αναζήτησης συνεργάζεται με την Κενυάτικη, μη-κερδοσκοπική οργάνωση Jacaranda Health για την πραγματοποίηση διαγνώσεων μέσω υπερήχων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για μητέρες και μωρά σε κρατικά νοσοκομεία. «Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα διεξαγάγουμε έρευνες για να κατανοήσουμε την τρέχουσα προσέγγιση στην πραγματοποίηση εξετάσεων υπερήχων στην Κένυα και να μελετήσουμε τους τρόπους με τους οποίους τα νέα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούν να υποστηρίξουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης υπερηχογραφήματος σε σημεία φροντίδας για εγκύους» δήλωσαν οι επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης Υγείας της Google, Greg Corrado και ο Αντιπρόεδρος Μηχανικής, Yossi Matias σε μία ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρείας.

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με το Chang Gung Memorial Hospital στην Ταϊβάν για να ερευνήσει τους τρόπου που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού μέσω υπερήχων ως εναλλακτική λύση στις μαστογραφίες, οι οποίες έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα σε περιοχές με χαμηλότερους πόρους.

1a8c1190-f64b-11ec-9fff-250992fbe576.webp

H Google επίσης έκανε γνωστό, ότι το ιατρικό μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) της έχει σημειώσει μεγάλο πρόοδο και έχει βελτιωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό. Το Med-PaLM 2, όπως είναι η ονομασία του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου επόμενης γενιάς της εταιρείας, απάντησε σωστά στο 85% των ερωτημάτων σε ιατρικές εξετάσεις -βελτίωση που ισοδυναμεί με 18% σε σύγκριση με την επίδοση της προηγούμενης έκδοσης του. «Το συγκεκριμένο μοντέλο όχι μόνο απάντησε με ακρίβεια σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ανοικτού τύπου (περιλαμβάνουν μία ερώτηση και ένα κενό πεδίο), αλλά παρείχε επίσης το σκεπτικό πίσω από τις απαντήσεις που έδωσε ενώ αξιολόγησε και τις δικές του απαντήσεις» αναφέρουν στην ανάρτηση τους οι κ. Greg Corrado και Yossi Matias.

Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε πάντως ένα bot τύπου ChatGPT να αντικαθιστά τον γιατρό σας σύντομα, καθώς η Google προειδοποιεί ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να μην είναι έτοιμη για τον πρακτικό κόσμο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μίας αξιολόγησης που βασίστηκε σε κριτήρια όπως η επιστημονική ακρίβεια, η ιατρική συναίνεση, η συλλογιστική, η μεροληψία και οι βλάβες, προέκυψαν «σημαντικά κενά» στις απαντήσεις σε ιατρικές ερωτήσεις. Οι κ. Greg Corrado και Yossi Matias γράφουν στην ανάρτηση: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με ερευνητές και την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για να καλύψουμε αυτά τα κενά και να κατανοήσουμε πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας».

Η Google συνεργάστηκε επίσης με την Mayo Clinic για να διερευνήσει το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον προγραμματισμό των ακτινοθεραπειών για τη θεραπεία του καρκίνου. Η έρευνα επικεντρώνεται στη μείωση των κουραστικών και χρονοβόρων βημάτων που απαιτούνται στη διαδικασία της ακτινοθεραπείας - κυρίως, του λεγόμενου «contouring». Αυτή η τεχνική απαιτεί από τους κλινικούς ιατρούς να σχεδιάζουν γραμμές στις αξονικές τομογραφίες για να διαχωρίσουν τις καρκινικές περιοχές από τους κοντινούς υγιείς ιστούς που η ακτινοβολία θα μπορούσε να βλάψει, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και επτά ώρες για έναν ασθενή. Η Google έκανε γνωστό ότι πρόκειται σύντομα να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μίας τριετούς μελέτης της ενώ πρόκειται και να επισημοποιήσει μια συμφωνία με την Mayo Clinic για να πραγματοποιήσει μία διευρυμένη έρευνα πάνω στην ακτινοθεραπεία, στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και στις εμπορικές χρήσεις τους.

Τέλος, η Google θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της φυματίωσης μέσω της ακτινογραφίας θώρακα. Η εταιρεία συνεργάζεται με έναν οργανισμό που εξειδικεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταστήσει ευρέως διαθέσιμες τις εξετάσεις φυματίωσης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υποσαχάρια Αφρική. Οι συνεργάτες της έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν 100.000 δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση της φυματίωσης και να παρέχουν έγκαιρη θεραπεία για τη μείωση της εξάπλωσής της.

  • Like 9