Αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια των λογαριασμών και δυσκολεύοντας την παραβίασή τους

Μπορεί πλέον να θεωρούμε δεδομένη την επαλήθευση σε δύο βήματα (two-step verification), αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την δυσκολότερη παραβίαση των λογαριασμών μας και την ασφάλειά τους. Αρκετές υπηρεσίες ήδη απαιτούν τη χρήση επαλήθευσης για τη σύνδεση των χρηστών της. Και τώρα, η Google ξεκινάει να κάνει το ίδιο, με πολλούς χρήστες να ενημερώνονται για ενεργοποίηση της μεθόδου, η οποία αν δεν ρυθμιστεί από τον χρήστη θα εφαρμοστεί αυτόματα.

Μπορεί για κάποιους η κίνηση να είναι απρόσμενη, αλλά η εταιρεία είχε ανακοινώσει πριν μήνες ακόμη την πρόθεσή της σε αυτό το επιπλέον βήμα ασφαλείας. Τον περασμένο μήνα η Google επανέλαβε πως "προς το τέλος του 2021, σκοπεύει να προσθέσει επιπλέον 150 εκατομμύρια Google λογαριασμούς στο πρόγραμμα επαλήθευσης". Και πράγματι, υπάρχουν ήδη αναφορές χρηστών σε πηγές όπως το Reddit, όπου αν κάποιος χρήστης δεν έχει ενεργοποιήσει την επαλήθευση, θα λάβει ένα σχετικό e-mail. Μια σχετική σελίδα υποστήριξης επιβεβαιώνει πως οι χρήστες θα λάβουν ειδοποίηση 7 ημέρες πριν την αυτόματη εφαρμογή, για να υπάρχει αρκετός χρόνος να συνηθίσει ο χρήστης το επιπλέον μέτρο ασφαλείας.

google-2sv-automatic.PNG

Αν ο χρήστης δεν προσθέσει μέθοδο επαλήθευσης όπως Google Authenticator ή κωδικούς SMS, η Google θα θέσει την προεπιλογή επαλήθευσης, η οποία στέλνει ειδοποίηση σε συσκευή που χρησιμοποιεί τον ίδιο Google λογαριασμό. Σε περίπτωση που χάσει κανείς το κινητό του, η Google θα χρησιμοποιήσει το εναλλακτικό email για επαναφορά του λογαριασμού.

Συνεπώς όσοι χρήστες δεν ρύθμισαν τη μέθοδο επαλήθευσης της προτίμησής τους, καλό είναι να το κάνουν στο άμεσο μέλλον, πριν το κάνει η Google. Σίγουρα μπορεί να κάνει τις συνδέσεις λίγο πιο χρονοβόρες, αλλά συνήθως είναι ασφαλέστερη η χρήση κωδικού με επαλήθευση, παρά η χρήση ενός περίπλοκου κωδικού χωρίς επαλήθευση. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει από τον "Έλεγχο ασφάλειας" στον λογαριασμό σας.