Η υπηρεσία Google One VPN ήταν διαθέσιμη από το λανσάρισμα της πέρυσι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πρόσφατα ωστόσο, η Google λάνσαρε την υπηρεσία και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία. Παραμένουν βεβαίως ορισμένοι περιορισμοί συμπεριλαμβανομένου και του ότι ο χρήστης της υπηρεσίας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το VPN αν ταξιδέψει εκτός των συγκεκριμένων χωρών.

Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη μόνο για τους συνδρομητές Google One VPN του προγράμματος 2TB ή ανώτερου. Το συγκεκριμένο συνδρομητικό πρόγραμμα με τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων έως 2TB στοιχίζει $9,99 σε μηνιαία βάση ή $100 σε ετήσια βάση. Κάτι που αξίζει να λάβετε υπόψη σας επίσης είναι ότι η υπηρεσία VPN είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές Android. Η Google έχει κάνει γνωστό ότι η υπηρεσία Google One VPN θα λανσαριστεί σε κάποια φάση και για Windows, Mac ή iOS ωστόσο η εταιρεία δεν έχει ακόμα διευκρινίσει πότε θα συμβεί αυτό.

Ενώ είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, το πρόγραμμα περιήγησης και οι εφαρμογές σας μπορεί να κοινοποιούν συχνά ευαίσθητες πληροφορίες. Ορισμένοι ιστότοποι και εφαρμογές χρησιμοποιούν μη ενημερωμένη, αδύναμη ή καθόλου κρυπτογράφηση. Κατά τη μεταφορά, τα μη ασφαλισμένα δεδομένα μπορούν να υποκλαπούν ή να τροποποιηθούν από εισβολείς με αποτέλεσμα την παραβίαση του απορρήτου και της ασφάλειας σας γενικότερο.

Όταν ενεργοποιείτε ένα VPN, τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο προστατεύονται μέσω ενός καναλιού με ισχυρή κρυπτογράφηση. Το κανάλι VPN παρέχεται από την Google μέσω των ασφαλών παγκόσμιων διακομιστών της.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, αν θέλετε μεγαλύτερη προστασία ενάντια στους εισβολείς και στην διαδικτυακή παρακολούθηση, μπορείτε να ασφαλίσετε τη σύνδεση από τη συσκευή σας Android με ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) από το Google One. Από την εφαρμογή Google One, μπορείτε να κρυπτογραφήσετε τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο για να έχετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας οπουδήποτε συνδέεστε.

Αφού ενεργοποιήσετε το VPN, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Να προστατευτείτε από εισβολείς σε μη ασφαλή δίκτυα (όπως δημόσια Wi-Fi)
  • Να μειώσετε την παρακολούθηση στο διαδίκτυο κρύβοντας τη διεύθυνση IP

Το συμπέρασμα από μία ανεξάρτητη αξιολόγηση από το NCC Group -την οποία ωστόσο χρηματοδότησε η Google- για την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια της υπηρεσίας ήταν ότι το Google One VPN προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και οι όποιες «παιδικές ασθένειες» αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την εταιρεία. Το γεγονός ωστόσο ότι δεν είναι διαθέσιμη για περισσότερα λειτουργικά συστήματα ή για άλλες συσκευές πέρα των συσκευών Android εξακολουθεί να αποτελεί μειονέκτημα για την υπηρεσία. Μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους χρήστες Android ωστόσο λόγω των περιορισμών της δεν μπορεί ακόμα να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες mainstream λύσεις VPN, ακόμα και σήμερα που είναι διαθέσιμη σε περισσότερες τοποθεσίες.