Η θυγατρική της Alphabet, Jigsaw, διέθεσε μία επέκταση του Chrome σχεδιασμένη για να βοηθήσει στην διαχείριση των τοξικών σχολίων σε κοινωνικά δίκτυα.

Το νέο εργαλείο ανοικτού λογισμικού με την ονομασία «Tune» βασίζεται στην τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης της Jigsaw (που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών), «Perspective», που βοήθησε κοινωνικά δίκτυα όπως τα Facebook και Twitter να περιορίσουν την «ένταση» των συζητήσεων (και επομένως τον αριθμό των τοξικών και υβριστικών σχολίων).

Χρησιμοποιώντας ένα περιστροφικό χειριστήριο, οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν τα σχόλια που θα βλέπουν με βάση των βαθμό τοξικότητας. Μπορούν είτε να απενεργοποιήσουν όλα τα σχόλια μαζικά (λειτουργία «zen»), είτε να επιτρέψουν όλα τα σχόλια, ακόμα και τα τοξικά ή υβριστικά σχόλα.

Επιπλέον, μπορούν να ρυθμίσουν την «ένταση» κάπου στο ενδιάμεσο των δύο παραπάνω καταστάσεων (υπάρχουν επτά βαθμίδες συνολικά), ουσιαστικά ρυθμίζοντας το επίπεδο τοξικότητας που είναι διαθέσιμοι να βλέπουν στα σχόλια, όπως επιθέσεις, προσβολές ή ύβρεις. Η επέκταση «Tune» στον Chrome λειτουργεί όπως αναφέραμε στο Facebook και στο Twitter (χρησιμοποιεί ήδη το Perspective API για να ανιχνεύσει το επίπεδο τοξικότητας των σχολίων) και στο YouTube (επίσης χρησιμοποιεί το Perspective API για να δώσει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να μπλοκάρουν σχόλια που έχουν χαρακτηριστεί ως υβριστικά ή τοξικά από τον αλγόριθμο) καθώς και στα Reddit και Disqus.

tune1.jpg.6f1613eb731e0afa6b61cb2551c4ab60.jpg

Η Jigsaw παραδέχεται ότι το «Tune» είναι μία επέκταση σε πειραματικό στάδιο, και επομένως ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εντοπίσει όλες τις μορφές τοξικών σχολίων ενώ ενδέχεται να αποκρύψει από λάθος και σχόλια που δεν είναι τοξικά. «Εργαζόμαστε ασταμάτητα για να βελτιώσουμε την τεχνολογία πίσω από το Tune και οι χρήστες μπορούν εύκολα να παράσχουν feedback απευθείας από το εργαλείο για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τους αλγόριθμους μας» δήλωσε ο C.J. Adams, Product Manager στην Jigsaw.

tune2.jpg.c30f3ecca30433b88c552f4e601b747a.jpg

Engadget