Καθώς η κούρσα για τα πρωτεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης εντείνεται, η Google στρέφεται σε δικές της προτάσεις για να ανταγωνιστεί Intel και Nvidia.

H Google κατασκευάζει δικό της επεξεργαστή, βασισμένο στην αρχιτεκτονική Arm, με στόχο να υποστηρίξει τις προσπάθειές της σε επίπεδο κέντρων δεδομένων, εισάγοντας μια ισχυρότερη έκδοση των επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης Tensor Processing Units (TPU). Ο νέος επεξεργαστής της Google, με την ονομασία Axion, θα χρησιμοποιηθεί σε λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, ενόψει της διάθεσής του σε επαγγελματικούς συνεργάτες μέσω του Google Cloud, "στην πορεία του έτους".

Οι επεξεργαστές Axion υποστηρίζουν ήδη τις διαφημίσεις στο YouTube, τη Google Earth Engine καθώς και άλλες υπηρεσίες της Google. "Διευκολύνουμε τους πελάτες μας να μεταφέρουν τα υφιστάμενα δεδομένα στην τεχνολογία Arm", ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Μαρκ Λόμαγιερ, αντιπρόεδρος του Google Cloud και γενικός διευθυντής των υποδομών μηχανικής μάθησης. "Ο Axion βασίζεται σε ανοιχτά θεμέλια, όμως οι πελάτες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Arm οπουδήποτε, μπορούν εύκολα να μεταβούν στους Axion χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν αρχιτεκτονική ή να ξαναγράψουν των κώδικα των εφαρμογών τους".

Η Google δηλώνει πως οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους επεξεργαστές Axion σε υπηρεσίες cloud όπως η Google Compute Engine, Google Kubernetes Engine, Dataproc, Dataflow, Cloud Batch και πολλές άλλες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, οι επεξεργαστές Axion θα προσφέρουν επίσης 30% καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ένας γενικής χρήσης επεξεργαστής βασισμένος στην ίδια αρχιτεκτονική και 50% καλύτερες επιδόσεις από ό,τι οι υφιστάμενοι επεξεργαστές της Intel.

Παράλληλα, η Google ανανεώνει τα TPU AI chips, τα οποία χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές επιλογές έναντι των GPU της Nvidia, για λειτουργίες επιτάχυνσης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. "Ο ΤPU v5p είναι ένας νέας γενιάς επιταχυντής, ειδικά κατασκευασμένος ώστε να εκπαιδεύει ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πλέον απαιτητικά μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης", δηλώνει ο Λόμαγιερ. Ένα μόνο pod TPU v5p περιέχει 8.960 επεξεργαστές, δηλαδή υπερδιπλάσιους σε σχέση με αυτούς που συναντάμε σε ένα pod TPU v4.

Η ανακοίνωση της Google για τους επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Arm έρχεται μήνες αφόρου η Microsoft παρουσίασε τις δικές της προτάσεις, σχεδιασμένες για τις υποδομές cloud που διαθέτει η εταιρία. Η Microsoft κατασκεύασε δικό της AI chip για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, καθώς και επεξεργαστή βασισμένο στην ίδια αρχιτεκτονική, για τη διαχείριση δεδομένων σε επίπεδο cloud και τεχνητής νοημοσύνης. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχει προχωρήσει και η Amazon, με δικό της επεξεργαστή, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα να μπορούν να αξιοποιούν διακομιστές Graviton3 στο AWS.

Η Google δεν πρόκειται να πωλήσει αυτούς τους επεξεργαστές σε πελάτες, αλλά θα τους διαθέτει μέσω υπηρεσιών cloud τις οποίες θα μπορούν να νοικιάζουν και να αξιοποιούν οι επιχειρήσεις. 

Πλέον, η Google, όπως νωρίτερα οι Microsoft και Amazon, μπορεί να περιορίσει την εξάρτησή της από εταίρους όπως η Intel και η Nvidia, ενώ παράλληλα θα μπορεί να τις ανταγωνίζεται στον τομέα των ειδικά σχεδιασμένων επεξεργαστών για την υποστήριξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και υπηρεσιών cloud.

  • Like 1
  • Haha 1