Το πρότυπο Matter μπορεί να απλοποιήσει τη χρήση των έξυπνων οικιακών συσκευών, ιδιαίτερα αν προέρχεται από διαφορετικούς κατασκευαστές, αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να το υποστηρίξουν.

Πρόσφατα, έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός καθώς η Google έκανε γνωστό ότι ενεργοποίησε την υποστήριξη Matter για τις συσκευές Nest και Android και δεν απαιτείται καν να κατεβάσετε ή να εγκαταστήσετε κάποια ενημέρωση. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι τα έξυπνα ηχεία Google Home και Google Home Mini ή τα Nest Mini, Nest Audio, Nest Hub (1η και 2η γενιά), Nest Hub Max ή το νέο Nest WiFi Pro μπορούν πλέον να λειτουργούν χάρη στο Matter ως hubs που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε το έξυπνο σπίτι σας.

Η Google έκανε γνωστό ότι η υποστήριξη Matter ενεργοποιήθηκε και για το Fast Pair στο Android με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι θα σας δώσει τη δυνατότητα να ζευγοποιήσετε συσκευές με δυνατότητα Matter στο οικιακό σας δίκτυο «τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται η ζευγοποίηση ενός σετ ακουστικών». Μόλις συνδεθούν οι συσκευές σας, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα διευκολύνει επίσης τη σύνδεση των συσκευών που υποστηρίζουν Matter με εφαρμογές και έξυπνα οικοσυστήματα. Επιπλέον, ο τεχνολογικός γίγαντας προχώρησε στην ενημέρωση των Nest WiFi Pro, Nest Hub Max και Nest Hub (2ης γενιάς) ώστε να λειτουργούν ως Thread border routers. Επομένως μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να συνδέσετε προϊόντα που υποστηρίζουν Thread στο οικιακό σας δίκτυο, το πρωτόκολλο δικτύωσης για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης όπως είναι οι έξυπνες κλειδαριές.

Η Connectivity Standards Alliance, στην οποία συμμετέχει η Google, αναπτύσσει το πρότυπο Matter από το 2019 με στόχο να δώσει μία λύση στο πρόβλημα «κατακερματισμού» του σημερινού έξυπνου σπιτιού και να διευκολύνει τη χρήση και να ενισχύσει ή να ενεργοποιήσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ προϊόντων διαφορετικών εταιρειών. Αρχικά σκόπευε να λανσάρει το πρότυπο το 2021, αλλά χρειάστηκε να καθυστερήσει την ανακοίνωση της διάθεσης μερικές φορές προτού τελικά οριστικοποιηθούν και ανακοινωθούν οι προδιαγραφές της έκδοσης 1.0 του προτύπου μαζί με το πρόγραμμα προϊοντικής πιστοποίησης τον Οκτώβριο φέτος. Λίγο μετά την επίσημη διάθεση του Matter, η Samsung ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Google για να μπορείτε εύκολα να προσθέσετε συσκευές που έχουν ήδη ρυθμιστεί μέσω του SmartThings στο Google Home και αντιστρόφως. Η Amazon, ένας από τους σημαντικούς ιδρυτές της Connectivity Standards Alliance, έκανε γνωστό ότι οι 17 συσκευές Echo που έχει διαθέσει στην αγορά θα ξεκινήσουν να υποστηρίζουν το πρότυπο από αυτόν τον μήνα.

Αν και επί του παρόντος τα Matter-enabled προϊόντα στην αγορά είναι πολύ λίγα, η Google υποστηρίζει ότι θα δούμε πολλά περισσότερα να κυκλοφορούν αυτές τις γιορτές και στις αρχές του 2023. Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν το πρότυπο θα διαθέτουν το λογότυπο Matter στη συσκευασία τους και θα λειτουργούν απροβλημάτιστα σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα προϊόντα Google και όλες τις υπόλοιπες συσκευές που υποστηρίζουν το πρότυπο Matter «out of the-box».