Στα πλαίσια του συνεδρίου Google I/O για προγραμματιστές, η Google παρουσίασε μια νέα λειτουργία στην αναζήτησή της, το AI Mode, η οποία φέρνει ένα chatbot τύπου Gemini ή ChatGPT απευθείας στην εμπειρία αναζήτησης στο web.

Σύμφωνα με την εταιρεία ο νέος τρόπος αναζήτησης θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το μέλλον της πιο σημαντικής μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Google Search, το AI Mode αποτελεί παράθυρο στο μέλλον της αναζήτησης. "Εφηύραμε πολλά από αυτά τα πράγματα για την αναζήτηση", δηλώνει ο Nick Fox, ο οποίος διευθύνει όλα τα προϊόντα γνώσης και πληροφοριών της Google. Ο Fox πιστεύει ότι η Αναζήτηση μπορεί να γίνει αγνώριστα διαφορετική -και κατά τη γνώμη του πολύ καλύτερη- μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Το AI Mode προσφέρει λειτουργίες που δεν είναι εφικτές με μια κανονική αναζήτηση της Google. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών συγκαταλέγεται το Deep Search, που μετατρέπει το ερώτημά σας σε πολλαπλές αναζητήσεις και συνθέτει τις πληροφορίες για να παρέχει μια ολοκληρωμένη περίληψη ακόμη και για ένα πολύ μεγάλο θέμα.

Επιπλέον, το Project Mariner, που ήταν προηγουμένως πειραματικό, είναι τώρα ενσωματωμένο στο AI Mode. Αυτό επιτρέπει στην Google να κάνει πράγματα για εσάς, όπως να κλείσει ταξιδιωτικές διακοπές ή να αναζητήσει τις καλύτερες τιμές εισιτηρίων συναυλιών. Το Search Live επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τη μηχανή αναζήτησης μέσω συνομιλίας και δείχνοντας την κάμερά σας σε αυτό που ψάχνετε.

Η Liz Reid, που ηγείται της ομάδας αναζήτησης της Google, οραματίζεται μια έκδοση της Αναζήτησης που είναι πολύ πιο ευέλικτη και εξατομικευμένη. "Νομίζω ότι η σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης ήταν μια κατασκευή", λέει. Ο τρόπος που όλοι χρησιμοποιούμε την αναζήτηση της Google εδώ και δύο δεκαετίες ήταν σε μεγάλο βαθμό μια απάντηση στη δομή του ίδιου του web: ιστοσελίδες μέσα, ιστοσελίδες έξω.

Προς το παρόν, το AI Mode δεν αντικαθιστά πλήρως τη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης. Ο Fox συγκρίνει τη ρύθμιση με τον τρόπο που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το Google Images ή το Google News: ως αφιερωμένους χώρους για συγκεκριμένη χρήση, και ως ενότητα στα γενικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν τα AI Overviews στα αποτελέσματα αναζήτησής τους κάθε μήνα. Τα AI Overviews έχουν αποδειχθεί προβληματικά στο παρελθόν, με την τεχνητή νοημοσύνη της Google να δίνει παράλογες συμβουλές, αλλά οι Fox και Reid λένε ότι είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Στη μακροπρόθεσμη οπτική της, η Google αντιλαμβάνεται το AI Mode, τα AI Overviews και συνολικά τη λειτουργία Αναζήτησης ως κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή περίληψη αποτελεσμάτων - τα βλέπει ως ένα ολοκληρωμένο πεδίο διαμοιρασμού και αξιοποίησης πληροφοριών.

Όταν ερωτήθηκε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το web και για τους εκατομμύρια ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που εξαρτούνται από τη Google για να τους στέλνει επισκέψεις, ο Fox λέει ότι είναι πεπεισμένος ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι το τέλος του ανοιχτού web. "Πιστεύω βαθιά ότι αυτή είναι μια στιγμή επέκτασης", λέει.

Σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Fox, όλοι θα σκεφτόμαστε και θα χρησιμοποιούμε την Αναζήτηση με έναν τρόπο εντελώς αγνώριστο σε σχέση με το σημερινό προϊόν. Η Google έχει περάσει 25 χρόνια δουλεύοντας στην "οργάνωση" και την "προσβασιμότητα" των πληροφοριών, και τώρα η δουλειά μετατοπίζεται στην τελευταία λέξη της αποστολής της: το να κάνει τις πληροφορίες "χρήσιμες" μέσω του Gemini.

Αρχικά το AI Mode θα είναι διαθέσιμο μόνο για όσους μένουν στις Η.Π.Α αλλά σταδιακά η Google δεσμεύεται ότι η λειτουργία θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

  • Like 2
  • Haha 1