Λίγο καιρό πριν, ας πούμε κοντά στον Δεκέμβριο πέρυσι, έπρεπε να επισκεφθείτε εξειδικευμένες ιστοσελίδες για να μετατρέψετε φυσικές γλωσσικές προτροπές σε εικόνες τέχνης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα, δεν χρειάζεται παρά να χρησιμοποιήσετε την… αναζήτηση της Google.

Πιο συγκεκριμένα, η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη που μας πέρασε ότι οι χρήστες που έχουν επιλέξει το Search Generative Experience (SGE) θα μπορούν να δημιουργούν εικόνες με τη βοήθεια AI απευθείας από το πεδίο αναζήτησης! Το SGE είναι το όραμα της Google για το μέλλον της διαδικτυακής αναζήτησης. Αντί να επιλέγει ιστοσελίδες από τη λίστα που κανονικά θα πρόκυπτε από μία αναζήτηση, το σύστημα συνθέτει μια συνεκτική απάντηση στην προτροπή του χρήστη με φυσική γλώσσα χρησιμοποιώντας τα ίδια δεδομένα στα οποία οδηγούσαν οι σύνδεσμοι της λίστας.

Οι ενημερώσεις της Πέμπτης είναι μια φυσική επέκταση αυτής της εμπειρίας, επιστρέφοντας εικόνες που έχουν παραχθεί με τη χρήση AI (Imagen text-to-picture AI) αντί για κείμενο. Οι χρήστες πληκτρολογούν μια περιγραφή αυτού που αναζητούν (ένα καπιμπάρα που μαγειρεύει πρωινό, στο παράδειγμα της Google) και, μέσα σε λίγα λεπτά, η μηχανή θα δημιουργήσει τέσσερις εναλλακτικές λύσεις για να επιλέξουν και να τις βελτιώσουν περαιτέρω. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να εξάγουν τις εικόνες που δημιουργούνται στο Google Drive ή να τις κατεβάζουν στον υπολογιστή τους.

e47b66f0-687c-11ee-a7cd-fe3dd546973a.webp

Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν εικόνες απευθείας από το Google Images. Έτσι, αν ψάχνετε για «μινιμαλιστικό αποκριάτικο στολισμό για το τραπέζι» ή «τρομακτικές ιδέες για σπιτάκια σκύλων» μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα παραπάνω στη γραμμή αναζήτησης και η Google θα δημιουργήσει μια εικόνα με βάση την προτροπή σας. Στη συνέχεια επίσης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Google Lens για τη συγκεκριμένη εικόνα που δημιουργήθηκε και να αναζητήσετε κανονικά προϊόντα να μοιάζουν με αυτά της εικόνας που δημιούργησε ο υπολογιστής!

Επί του παρόντος, υπάρχουν όπως είναι φυσικό ορισμένοι περιορισμοί για τη χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας. Καταρχήν, θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι στο Google Labs και να έχετε κάνει εγγραφή στο πρόγραμμα SGE για να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω λειτουργίες. Επιπλέον, οι νέες λειτουργίες δημιουργίας εικόνων είναι διαθέσιμες επί του παρόντος μόνο για τους χρήστες στις ΗΠΑ και σε Αγγλόφωνες εφαρμογές με τους χρήστες να είναι ηλικίας άνω των 18 ετών.

Πέρα από την θαυμάσιες παραπάνω δυνατότητες, η εταιρεία επίσης έκανε γνωστό ότι πρόκειται να εντείνει τις προσπάθειές της για να περιορίσει την κατάχρηση της τεχνολογίας γενεσιουργού ή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, θα εμποδίζει τους χρήστες από το να δημιουργούν φωτορεαλιστικές εικόνες ανθρώπινων προσώπων. Αν θέλετε ένα φωτορεαλιστικό καπιμπάρα να μαγειρεύει, δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αν ωστόσο θέλετε κάποιον γνωστό ηθοποιό να μαγειρεύει, το πιθανότερο είναι να μην σας επιτραπεί.

Τέλος, η Google πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα SynthID που αναπτύχθηκε από την DeepMind και ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα. Το SythID είναι ένα οπτικά μη ανιχνεύσιμο υδατογράφημα μεταδεδομένων που χαρακτηρίζει μια παραγόμενη εικόνα και θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος ή τι δημιούργησε την εικόνα και πότε. Τα νέα χαρακτηριστικά θα είναι διαθέσιμα μέσω της καρτέλας Google Labs στην εφαρμογή της Google σε iOS και Android καθώς και στην desktop έκδοση του Chrome σε επιλεγμένους χρήστες και σταδιακά θα επεκταθεί σε περισσότερους χρήστες και χώρες.