Το YouTube εγκαινιάζει μια νέα λειτουργία με την ονομασία "Live Q&A" η οποία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τους δημιουργούς να αλληλεπιδρούν με τους θεατές κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης.

Όταν οι δημιουργοί ξεκινούν ένα Q&A, η προτροπή θα εμφανίζεται ως καρφιτσωμένο μήνυμα στη συνομιλία. Οι θεατές μπορούν στη συνέχεια να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και οι δημιουργοί μπορούν να επιλέξουν μία από αυτές και να την καρφιτσώσουν έτσι ώστε οι θεατές να γνωρίζουν σε τι απαντά ο υπεύθυνος της μετάδοσης.

Στο παρελθόν, οι δημιουργοί έπρεπε να βλέπουν ένα μικρό χαμό από ερωτήσεις που κατέκλυζαν την περιοχή των σχολίων μιας ζωντανής μετάδοσης, κάτι καθόλου πρακτικό. Η νέα λειτουργία θα φέρνει τις ερωτήσεις στην επιφάνεια με οργανωμένο τρόπο που θα είναι πιο εύκολο για τους δημιουργούς να διαχειριστούν. Όταν θα τελειώνει η διαδικασία των ερωταπαντήσεων, ο δημιουργός θα μπορεί να ενεργοποιεί ξανά το live chat.

«Το Live Q&A σας επιτρέπει να δημιουργείτε και να διαχειρίζεστε συνεδρίες ερωταπαντήσεων σε ένα live chat κατά τη διάρκεια μιας μετάδοσης ή μιας πρεμιέρας, απευθείας από το Live Control Room (LCR)», ανέφερε το YouTube σε μια ανάρτηση στο επίσημο blog. «Με το Live Q&A μπορείτε πιο εύκολα να δημιουργήσετε μια κοινότητα, απαντώντας σε μια σειρά από θεματικές ερωτήσεις που αναρτούν οι θεατές σας. Αυτή η επιλογή θα εμφανίζεται μαζί με τις ζωντανές ψηφοφορίες, έναν άλλο σπουδαίο τρόπο για να αλληλεπιδράσετε με όσους παρακολουθούν τη μετάδοσή σας».

Το YouTube αναφέρει ότι οι ερωτήσεις ταξινομούνται χρονολογικά, με αυτές που υποβάλλονται πρώτες να εμφανίζονται στην κορυφή. Αν και δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ερωτήσεων, οι παλαιότερες στη λίστα δεν θα εμφανίζονται πλέον μετά την υποβολή 200 ερωτήσεων.

Οι ερωτήσεις που υποβάλλονται μέσω του Live Q&A διαχειρίζονται από τα ίδια συστήματα που επιτρέπουν στους δημιουργούς να συντονίζουν τη ζωντανή συνομιλία μιας μετάδοσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντονιστές δεν μπορούν να διαχειρίζονται τις ερωτήσεις στα Live Q&A, αλλά οι χρήστες με δικαιώματα Διαχειριστή ή Συντάκτη θα μπορούν να διαχειρίζονται τη λίστα των ερωταπαντήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βλέπουν τη λίστα ερωτήσεων, να επιλέγουν ερωτήσεις προς απάντηση και να αφαιρούν τις ερωτήσεις που δεν θέλουν να απαντήσουν.

Το λανσάρισμα της νέας λειτουργίας έρχεται καθώς το YouTube προσπαθεί να ανταγωνιστεί το Twitch και το TikTok, το τελευταίο από τα οποία έχει δική του παρόμοια λειτουργία για livestreams.

Σε ότι αφορά τις ζωντανές μεταδόσεις, το YouTube διαθέτει τη λειτουργία Super Thanks που επιτρέπει στους θεατές που θέλουν να δείξουν επιπλέον εκτίμηση για ένα βίντεο να πληρώσουν τους δημιουργούς με ένα από τα τέσσερα προκαθορισμένα ποσά, που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 50 δολαρίων. Η εταιρεία διαθέτει επίσης μια λειτουργία νομισματοποίησης Super Chat, η οποία είναι ένας τρόπος για τους δημιουργούς να κερδίζουν χρήματα από τα livestreams τους. Υπάρχει επίσης η λειτουργία Super Stickers που απευθύνεται στους θαυμαστές που θέλουν να δείξουν την υποστήριξή τους και να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους δημιουργούς.

Το Youtube ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει σε επιλεγμένους δημιουργούς να προσκαλούν έναν καλεσμένο για να κάνουν μαζί μια ζωντανή μετάδοση. Κατά το λανσάρισμα, οι δημιουργοί θα μπορούν να κάνουν ταυτόχρονη μετάδοση μόνο μέσω smartphone, καθώς η λειτουργία δεν θα είναι διαθέσιμη στην desktop έκδοση του Youtube. Το νέο χαρακτηριστικό θα είναι αρχικά διαθέσιμο μόνο σε μια επιλεγμένη ομάδα δημιουργών, και θα επεκταθεί σε περισσότερα κανάλια στο μέλλον. 

  • Like 2