Το γνωστό… νεκροταφείο της Google απέκτησε ήδη έναν ακόμη μόνιμο «κάτοικο», την πλατφόρμα Google Podcasts (μαζί με το App για συσκευές Android).

Όπως έγινε γνωστό, από του χρόνου η Google θα προσφέρει πρόσβαση σε podcasts εντός της υπηρεσίας YouTube Music.

Η αλλαγή δεν αποτελεί πάντως έκπληξη. Τον περασμένο Απρίλιο, η Google έδωσε στους χρήστες/συνδρομητές του YouTube Music που βρίσκονται στις ΗΠΑ τη δυνατότητα ακρόασης podcasts χωρίς πρόσθετη χρέωση. Επίσης τους έδωσε τη δυνατότητα να ακούν τα αγαπημένα τους podcasts ακόμα και εκτός σύνδεσης ή και στο παρασκήνιο καθώς εναλλάσσονται μεταξύ των εκδόσεων ήχου και βίντεο στο YouTube Music. Στο πλαίσιο της προώθησης των podcasts, το YouTube ανακοίνωσε ότι θα τα καταστήσει διαθέσιμα παγκοσμίως και εντός του YouTube Music πριν από το τέλος του 2023.

Η πλατφόρμα Google Podcasts έκανε το ντεμπούτο της στο Android το 2018 παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούνε δωρεάν μια αρκετά μεγάλη βιβλιοθήκη με podcasts λαμβάνοντας παράλληλα εξατομικευμένες προτάσεις. Το 2020, παρουσιάστηκε η επανασχεδιασμένη εφαρμογή Google Podcasts, η οποία διατέθηκε και για συσκευές με iOS. Η υπηρεσία είναι επίσης διαθέσιμη διαδικτυακά καθώς και για υπολογιστές με Windows και macOS.

GooglePodcasts.webp

«Το 2024, σκοπεύουμε να επενδύσουμε περισσότερο στην εμπειρία podcast στο YouTube Music – καθιστώντας το έναν συνολικά καλύτερο προορισμό τόσο για τους φανς όσο και για τους ίδιους τους podcasters, με δυνατότητες που θα υπάρχουν μόνο στο YouTube σε επίπεδο κοινότητας, ανακάλυψης και εναλλαγής ήχου/εικόνας» αναφέρει το YouTube σε σχετική ανάρτηση στο επίσημο blog για την πλατφόρμα. «Αργότερα μέσα στο 2024, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα διακόψουμε τη λειτουργία του Google Podcasts».

Το YouTube δικαιολογεί την απόφαση της ηγεσίας του να τερματίσει τη λειτουργία του Google Podcasts λέγοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση «έρχεται σε συνάρτηση με αυτό που ήδη κάνουν οι ακροατές και οι podcasters», δηλαδή να ακούν ή να βλέπουν podcasts στο YouTube. Πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενο στοιχεία που έδωσε η εταιρεία Edison, το YouTube δικαιολόγησε το «κλείσιμο» της υπηρεσίας Google Podcasts λέγοντας ότι σε ποσοστό 23%, οι εβδομαδιαίοι ακροατές podcasts στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι η υπηρεσία που προτιμούν να χρησιμοποιούν είναι το YouTube ενώ το ποσοστό εκείνων που προτιμούν το Google Podcasts είναι μόλις 4%.

Το YouTube πρόκειται να βοηθήσει με τη μετάβαση από το Google Podcasts στο YouTube Music παρέχοντας «ένα απλό εργαλείο μετάβασης καθώς και τη δυνατότητα προσθήκης RSS feeds με podcasts στη βιβλιοθήκη στο YouTube Music». Η πλατφόρμα επίσης θα προσφέρει ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν ένα αρχείο OPML με τις συνδρομές των εκπομπών τους για να το ανεβάζουν σε άλλες πλατφόρμες ακρόασης».

  • Like 1
  • Sad 1