Παραγωγοί όπως οι Linus Tech Tips, Surny και Aztrosizt εξέφρασαν παράπονα ότι το YouTube χωρίς προειδοποίηση τερμάτισε τους λογαριασμούς τους –αν και προσωρινά- επειδή χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για την προώθηση των streams τους στο Twitch, όπως στην περίπτωση του The WAN Show της Linus Media Group του Linus Gabriel Sebastian.

Δεν είναι ότι τα βίντεο τους δεν παραβίαζαν τους κανόνες (το YouTube έχει κάνει γνωστό ότι απαγορεύει βίντεο, που κατά κύριο λόγο "οδηγούν τους ανθρώπους εκτός της πλατφόρμας"). Απλώς, το YouTube ήταν ασυνήθιστα επιθετικό, απενεργοποιώντας τους λογαριασμούς τους, αντί να τους προειδοποιήσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Οι παραπάνω εταιρείες και προσωπικότητες του YouTube έχουν μάλλον δίκιο να παραπονούνται από την ώρα που η εταιρεία έχει φερθεί με ηπιότερο τρόπο σε κανάλια που έχουν κάνει πολύ χειρότερα, όπως να προωθούν ψευδείς ειδήσεις και συνωμοσίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρενοχλήσεις και απειλές.

Όταν εκπρόσωπος του YouTube ερωτήθηκε τόσο από το Engadget όσο και από το Polygon για τους τερματισμούς των λογαριασμών, απάντησε ανακατευθύνοντας τους δημοσιογράφους σε μία ανάρτηση/ απάντηση της πλατφόρμας στην εταιρεία του Linus Sebastian μέσω του Twitter, υποστηρίζοντας ότι οι χρήστες μπορούν να παράγουν βίντεο που προωθούν τον Twitch, και ότι δεν υπάρχει «κάποια νέα επιβολή». Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι μάλλον προβληματικές.

Η εταιρεία δεν περιέγραψε τι θα θεωρούσε ως αποδεκτή προώθηση του Twitch (μια σύντομη αναφορά στο τέλος ενός κατά τα άλλα συνηθισμένου βίντεο ενδεχομένως;) και θα πρέπει μάλλον να κρατούμε επιφυλάξεις για την δήλωση ότι «η επιβολή δεν έχει αλλάξει». Το κανάλι Linus Tech Tips προωθεί εδώ και χρόνια τα streams του στο Twitch και είναι ένα μεγάλο κανάλι με εκατομμύρια συνδρομητές, οπότε το YouTube δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι απλώς ανακάλυψε έναν σκοτεινό παραγωγό που παραβίασε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας.

Τα εν λόγω κανάλια επανήλθαν πάντως και είναι ενεργά. Με το YouTube να μπαίνει όλο και περισσότερο στα χωράφια του Twitch και στο gaming, και το Twitch να ενθαρρύνει τους χρήστες να ανεβάζουν περιεχόμενο που δεν σχετίζεται με το gaming, υπάρχουν πιθανότητες ορισμένοι χρήστες να φύγουν από τη μία πλατφόρμα για να βρουν καταφύγιο στην άλλη. Όμως τέτοιες κινήσεις «καταστολής» σίγουρα δεν βοηθούν τη φήμη του YouTube.

Engadget