Αν και η AMD στόχευε αρχικά στην κυκλοφορία της επερχόμενης Dual-GPU έκδοσης της κάρτας γραφικών Radeon R9 Fury X την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, τελικά θα την ανακοινώσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς (Απρίλιο με Ιούνιο).

Κατά την διάρκεια της ζωντανής παρουσίασής της, στην έκθεση E3, η CEO της AMD, Lisa Su, είχε δηλώσει ότι το προϊόν Dual-GPU “Fiji” της εταιρείας θα κυκλοφορούσε την περίοδο των Χριστουγέννων, τελικά δεν πρόκειται να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση εκπροσώπου της εταιρείας, σε σχετική ερώτηση του Hardware.fr, η AMD θέλει η κυκλοφορία της Dual-GPU “Fiji” κάρτας γραφικών της, να συμπέσει με την εμπορική διάθεση των σπουδαιότερων HMDs (Head-Mounted Displays) καθώς το οικοσύστημα VR (Virtual Reality) θα έχει αρχίσει να φτάνει σε ένα σχετικά ώριμο σημείο. Ακριβώς για αυτόν το λόγο, η εταιρεία ρυθμίζει την κυκλοφορία της Dual-GPU κάρτας γραφικών που θα βασίζεται στον πυρήνα “Fiji” για να ευθυγραμμιστεί με την υπόλοιπη αγορά, και να εξασφαλίσει την βέλτιστη εμπειρία VR. Σύμφωνα με πληροφορίες, η AMD έχει στείλει δείγματα της κάρτας γραφικών σε συνεργάτες B2B για εσωτερικές δοκιμές και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές.

 

Η συγκεκριμένη λύση, θα συνδυάζει δύο κορυφαίες “Fiji” GPUs (μέσω της γέφυρας PLX PEX8747 PCI Express Gen3.0 x48) που κατασκευάζονται σε κλίμακα 28nm, σε συνδυασμό με 8GB HBM και 12-phase VRM ενώ αναμένεται να διαθέτει σύστημα liquid cooling.

 

Η καθυστέρηση πάντως της Dual-GPU κάρτας γραφικών της AMD, λέγεται ότι μπορεί να οφείλεται και σε ένα ακόμη λόγο, που αφορά στο σύστημα κλειστού τύπου liquid cooling που χρησιμοποιείται στην κάρτα γραφικών Radeon Fury X. Πριν λίγο καιρό, η εταιρεία Asetek, κέρδισε στις Ηνωμένες Πολιτείες μία υπόθεση παραβίασης ευρεσιτεχνιών ενάντια στην Cooler Master (η τελευταία είχε χρησιμοποιήσει ευρεσιτεχνίες της πρώτης στο σύστημα υγρόψυξης που χρησιμοποιήθηκε στην σειρά Radeon Fury) με το δικαστήριο να καταλήγει σε μία απόφαση που διέταζε την παύση των πωλήσεων των καρτών γραφικών του είδους. Ενδέχεται λοιπόν, η AMD να βρίσκεται σε φάση επανασχεδίασης του συστήματος ψύξης της Dual-GPU “Fiji”-based κάρτας γραφικών της, μαζί με συνεργάτες της.

 

Link.png Site: TechPowerUp
Link.png Site: TechPowerUp