Κατά την διάρκεια της παρουσίασης στην Ημέρα Επενδυτών, τόσο η Lisa Su, CEO της εταιρείας, όσο και ο Mark Papermaster, CTO της AMD έκαναν προσεκτικές δηλώσεις για τις στρατηγικές που θα ακολουθήσει η AMD στην αγορά και για ορισμένα προϊόντα που βρίσκονται στα σκαριά.

Μία από τις ανακοινώσεις αφορούσε στην νέα σχεδίαση του πυρήνα στους επόμενης γενιάς επεξεργαστές της AMD, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια της εταιρείας να το κάνει σωστά.

 

Η εταιρεία μίλησε για την νέα αρχιτεκτονική πυρήνα με την ονομασία Zen, και από ότι φαίνεται στοιχηματίζει σε ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στην απόδοση.

 

Πιο συγκεκριμένα η AMD ανακοίνωσε ότι ο νέος πυρήνας επεξεργαστή Zen θα προσφέρει 40% αύξηση στον τομέα ΙPC (Instructions per clock) σε σχέση με την αρχιτεκτονική πυρήνα Excavator που χρησιμοποιείται σήμερα.

 

gallery_286955_1971_38393.jpg

 

Με τους Zen, έρχονται ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως είναι η τεχνολογία SMT (Simultaneous Multi-Threading, η οποία θα αντικαταστήσει την Clustered Multi-Threading σχεδίαση που χρησιμοποιήθηκε από την εποχή του Bulldozer), ένας ολοκαίνουριος μηχανισμός cache χαμηλής υστέρησης καθώς και η νέα κατασκευαστική μέθοδος FinFET (η εταιρεία δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για 14nm ή 16nm).

 

gallery_286955_1971_96325.jpg

 

Τα πρώτα προϊόντα που θα βασίζονται στον νέο πυρήνα Zen θα είναι επεξεργαστές desktop, που θα ανήκουν στην 6η γενιά των επεξεργαστών FX που θα κυκλοφορήσουν το 2016.

 

Η AMD στοχεύει να ενοποιήσει τις συσκευασίες των CPUs και APUs ώστε να ταιριάξουν σε μία, μοναδική υποδοχή, που θα ονομάζεται AM4 (και όχι FM3 όπως πιστεύαμε παλαιότερα).

 

Έτσι, στα ίδια motherboards, οι χρήστες θα μπορούν να εγκαταστήσουν CPUs (6ης γενιάς FX, που έχουν περισσότερους πυρήνες) ή APUs (7ης γενιάς A-series με iGPU). Για την mobile αγορά δημιουργήθηκε το socket FP4.

 

gallery_286955_1971_108503.jpg

 

Link.png Site: TechPowerUp