Πριν λίγο καιρό, η AMD ανακοίνωσε την επανασχεδιασμένη σουίτα drivers για τις κάρτες γραφικών της εταιρείας που αντικατέστησε τους Catalyst drivers με την ονομασία AMD Radeon Software Crimson Edition.

Δυστυχώς, οι πρώτοι drivers που διέθεσε η εταιρεία δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα, με κάποιους χρήστες να αναφέρουν ότι οι κάρτες γραφικών τους υπερθερμαίνονταν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ενώ κάποιοι gamers αναφέρουν για “αστοχία υλικού”, ενδεχομένως μόνιμη.

 

Από ότι φαίνεται, οι νέοι drivers ορίζουν την ταχύτητα του ανεμιστήρα των καρτών γραφικών στο 20%-30% και δεν αυξάνουν την ταχύτητα του ανεξάρτητα από τον φόρτο (load), ακόμα και όταν ο επεξεργαστής γραφικών τρέχει σε υψηλές συχνότητες λειτουργίας –σχεδόν στο μέγιστο- με αυξημένη θερμοκρασία όπως συνήθως συμβαίνει κατά την διάρκεια του gaming. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, η ταχύτητα του ανεμιστήρα παραμένει στο 20%-30% ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 90°C. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση, εξαιτίας του thermal throttling, αλλά και διάφορων artifacts ή glitches στα γραφικά ενώ κάποιοι χρήστες ανέφεραν ακόμα και μόνιμη ζημιά στο hardware.

 

Αν και η GPU κάνει throttling (μειώνει σημαντικά την συχνότητα λειτουργίας) όταν υπερθερμαίνεται, λέγεται ότι ενδεχομένως να προκαλείται ζημιά σε άλλα στοιχεία των καρτών γραφικών όπως στο VRM. Υπήρξαν πάντως και αναφορές, ότι η ταχύτητα του ανεμιστήρα, ανεξάρτητα από το load παραμένει στο 100%.

 

H AMD αναγνώρισε το πρόβλημα με την ταχύτητα του ανεμιστήρα και ετοίμασε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα fix το οποίο και διέθεσε μόλις πρόσφατα. Αν και δεν ήταν ότι καλύτερο για το ντεμπούτο της σουίτας Crimson, δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 2010, η Nvidia διέθεσε drivers που είχαν παρόμοιο πρόβλημα –με την ρύθμιση των στροφών του ανεμιστήρα- με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται οι κάρτες γραφικών GeForce, ενώ χρήστες ανέφεραν ότι προκάλεσαν μόνιμη ζημιά στις κάρτες γραφικών τους. Το 2013, πάλι από drivers της Nvidia δημιουργήθηκε παρόμοιο πρόβλημα.

 

Link.png Site: ArsTechnica