Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία της RX 480 και παρά τα διθυραμβικά σχόλια που ήθελαν τη νέα υλοποιήση της AMD να σαρώνει στα μετροπρογράμματα, ήρθε στην επιφάνεια ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ενεργειακή διαχείριση της κάρτας.

Φαίνεται λοιπόν ότι για την τροφοδοσία της AMD RX 480 (8GB) απαιτούνται πολύ περισσότερα από τα 75W που παρέχει η θύρα PCIe της μητρικής, κάποιοι λένε ότι αγγίζει ακόμα και τα 90W, φορτίο το οποίο ξεπερνά τις επίσημες προδιαγραφές της θύρας και έχει σημαντικές επιπτώσεις στον χρονισμό της, στη σταθερότητα του συστήματος και γενικότερα στον κύκλο ζωής της μητρικής - ειδικά αν πρόκειται κάποιο οικονομικό μοντέλο.

 

Η AMD αναγκάστηκε να τοποθετηθεί επίσημα στο συγκεκριμένο θέμα και να διευκρινίσει ότι το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί, αναβαθμίζοντας τους οδηγούς της κάρτας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη υπό δοκιμή και θα διατεθούν το συντομότερο δυνατό. Η δήλωση ανέφερε τα εξής:

 

"As you know, we continuously tune our GPUs in order to maximise their performance within their given power envelopes and the speed of the memory interface, which in this case is an unprecedented 8Gbps for GDDR5. Recently, we identified select scenarios where the tuning of some RX 480 boards was not optimal. Fortunately, we can adjust the GPU's tuning via software in order to resolve this issue. We are already testing a driver that implements a fix, and we will provide an update to the community on our progress on Tuesday."

 

Στη δήλωση της εταιρείας δεν ξεκαθαρίζεται αν το πρόβλημα - οι λόγοι για τους οποίους η κάρτα ξεπερνά το στόχο των 150W - οφείλεται σε κάποια κατασκευαστική αστοχία ή αν απλά πρέπει να περιοριστούν οι ενεργειακές της "ορέξεις" (χαμηλώνοντας παράλληλα και την απόδοση της).

 

Κάποιοι εικάζουν ότι η AMD υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της RX 480 (8GB) και για αυτό προτίμησε, προκειμένου να κερδίσεις τις εντυπώσεις, να τοποθετήσει ένα 6-pin τροφοδοσίας, αντί 8-pin, το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα και θα άφηνε περιθώρια για υψηλότερο και ασφαλέστερο υπερχρονισμό.

 

Link.png Site: ARSTechnica