Η AMD ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των νέων καρτών γραφικών «Navi» Radeon RX 5700 και RX 5700 XT την Κυριακή που μας πέρασε.

Κατασκευασμένες με μέθοδο 7nm και με βάση την νέα αρχιτεκτονική RDNA, οι νέες GPUs της AMD καταφέρνουν και ξεπερνούν σε «raw performance» τις –με παραπλήσιες τιμές- λύσεις της Nvidia, GeForce RTX 2060 και RTX 2060 Super ενώ η ενεργειακή αποδοτικότητα τους άφηνε υποσχέσεις για ακόμα καλύτερα πράγματα με την κυκλοφορία των εφοδιασμένων με καλύτερα συστήματα ψύξης και υπερχρονισμένων καρτών γραφικών από τους γνωστούς AIB (Add-In-Board) συνεργάτες της εταιρείας, όπως είναι οι ASUS, Sapphire, Gigabyte κ.ά.

Δυστυχώς, θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Αυγούστου για να αποκτήσετε μία κάρτα γραφικών του είδους σύμφωνα με τον General Manager και CVP του τμήματος Radeon, Scott Herkelman. Η ASUS σε άλλη ανάρτηση στο Edge UP είπε ότι θα κυκλοφορήσει κάρτες γραφικών «Navi» με δικά της σχεδιασμένα coolers τον Σεπτέμβριο.

Δεν είναι λίγοι οι reviewers που άσκησαν κριτική στην AMD για την χρήση μίας λύσης ψύξης με «lateral blower». Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα TechPowerUp διαβάζουμε ότι ήταν απογοητευτικό που η AMD προτίμησε την λύση του απαρχαιωμένου «lateral blower» για τις κάρτες με την σχεδίαση αναφοράς της εταιρείας, αφού όσον αφορά στο επίπεδο θορύβου «χτυπάει» 43dBA και όσον αφορά στις θερμοκρασίες, μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τους 92°C στην περίπτωση της RX 5700 XT, κάτι που όπως λένε είναι απαράδεκτο για μία GPU που «τραβάει» μόλις 220W. Το cooler στην κάρτα γραφικών με την πρότυπη σχεδίαση της AMD επίσης λένε στην ιστοσελίδα TechPowerUp επέδειξε παράξενη συμπεριφορά στην ταχύτητα του ανεμιστήρα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σε ανάρτηση του στο reddit, ο Scott Herkelman πρόσθεσε επίσης ότι εργάζεται μαζί με την ομάδα του ώστε πολλές από αυτές της custom-designed κάρτες γραφικών να φτάσουν στα χέρια των reviewers το ταχύτερο δυνατόν, ώστε οι υποψήφιοι αγοραστές να αξιολογήσουν τα όποια δεδομένα προτού προβούν στην επόμενη αγορά τους. Επίσης αναγνώρισε ότι ο σχεδιασμός του συστήματος ψύξης στα «reference boards» της εταιρείας ήταν το μεγαλύτερο μειονέκτημα και πως θα του άρεσε η ιδέα να ξεκινήσει η εταιρεία να παρέχει «reference-design» κάρτες με dual-fan ή triple-fan axial flow συστήματα ψύξης παρόμοια με αυτά που προσφέρει η Nvidia στις κάρτες γραφικών Founders Edition.

PC World

TechPowerUp