Το τελευταίο firmware AGESA της AMD περιλαμβάνει υποστήριξη για τις επερχόμενες APUs (Accelerated Processing Units) σε socket AM5 της εταιρείας σύμφωνα με την ιστοσελίδα HKEPC που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ.   

Από ότι φαίνεται, η AMD αξιοποίησε στην ουσία το πυρίτιο «Phoenix» και «Phoenix 2» που χρησιμοποιήθηκε για τις μονάδες επιταχυνόμενης επεξεργασίας φορητών υπολογιστών για τα συγκεκριμένα μοντέλα desktop.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα HKEPC, τα μοντέλα Ryzen 7 8700G και Ryzen 5 8600G βασίζονται στο γνωστό die «Phoenix» που περιλαμβάνει οκτώ πυρήνες Zen 4 και έως 12 υπολογιστικές μονάδες RDNA 3 ενώ τα μοντέλα Ryzen 5 8500G και Ryzen 3 8300G βασίζονται στο die «Phoenix 2» με την υβριδική διαμόρφωση που περιλαμβάνει πυρήνες Zen 4 και Zen 4c. Η ιστοσελίδα HKEPC ισχυρίζεται επίσης ότι το μοντέλο Ryzen 3 8300G θα διαθέτει έναν πυρήνα Zen 4 και τρεις πυρήνες Zen 4c.

Ryzen 2.webp

Οι νέες APUs αναμένεται να προσφέρουν αρκετά υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τη προηγούμενη γενιά τόσο εξαιτίας της μετάβασης στον τελευταίο πυρήνα αρχιτεκτονικής Zen 4 όσο και εξαιτίας της μετάβασης από την παλαιότερη αρχιτεκτονική Vega στην τελευταία αρχιτεκτονική RDNA 3 όσον αφορά τα ενσωματωμένα γραφικά. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες APUs θα επωφεληθούν και από τη ταχύτερη μνήμη DDR5 (αντί της μνήμης DDR4) αν και επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε αν θα έχουν ενεργοποιημένο και τον επιταχυντή τεχνητής νοημοσύνης XDNA.

Ryzen 3.jpg

To die του AMD Phoenix 2

Οι επεξεργαστές Ryzen προηγούμενης γενιάς δεν διέθεταν γενικότερα ενσωματωμένα γραφικά. Έπρεπε να επιδιώξετε να αγοράσετε συγκεκριμένη APU σε socket AM4 αν επιθυμούσατε να επωφεληθείτε από τα ενσωματωμένα γραφικά (π.χ. Ryzen 5 5600G ή Ryzen 7 5700G). Τα συγκεκριμένα μοντέλα διέθεταν ένα μονολιθικό die και τη μισή L3 από του τυπικούς επεξεργαστές desktop αρχιτεκτονικής Zen 2 ή Zen 3 οπότε δεν ήταν κατάλληλα για χρήση από gamers ή ενθουσιώδεις χρήστες. Σήμερα, σχεδόν όλοι οι επεξεργαστές Ryzen σε socket AM5 περιλαμβάνουν στο εσωτερικό τους γραφικά για την «οδήγηση» μίας οθόνης. Οι Ryzen 8000G-series APUs ωστόσο ενδέχεται να φανούν ελκυστικές σε αρκετούς χρήστες, ακόμα και σε ορισμένους gamers, που επιθυμούν να συναρμολογήσουν έναν μικρού μεγέθους υπολογιστή desktop για ελαφρύ gaming.

Ryzen 4.jpg

Ακόμα και το Cyberpunk 2077 «τρέχει» καλά σε Phoenix όταν του επιτρέπεται να τραβήξει περισσότερα από 50W

Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα Hot Hardware, όταν δοκίμασαν το ASUS ROG Ally -που βασίζεται στο ίδιο πυρίτιο με τον φημολογούμενο Ryzen 7 8700G- διαπιστώθηκε ότι έφτανε στα όρια της ισχύος και της θερμικής του απόδοσης μόνο όταν λειτουργούσε συνδεδεμένο στην πρίζα. Αν λοιπόν η AMD επιτρέψει στις νέες Ryzen 8000G-series APUs να «τραβούν» 65W ενδεχομένως θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε εντυπωσιακές επιδόσεις από τα ενσωματωμένα γραφικά RDNA 3 με τις 12 υπολογιστικές μονάδες. Όπως όμως επισημαίνεται και από την ιστοσελίδα HKEPC, είναι απίθανο να το διαπιστώσουμε πριν από το επόμενο έτος. 

  • Like 10