Μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο, η AMD έφτασε από το να διεκδικεί το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων επεξεργαστών x86 στο να το ξεπεράσει.

Όπως συμβαίνει εδώ και λίγα χρόνια -κυρίως μετά το λανσάρισμα των επεξεργαστών αρχιτεκτονικής Zen- η AMD εξακολουθεί να κερδίζει μερίδιο αγοράς από την αντίπαλη Intel. Όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από τη δημοσίευση της τελευταίας έρευνας της Mercury Research για την αγορά των επεξεργαστών x86 το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η AMD αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 34,6% σημειώνοντας άλμα σχεδόν 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το ποσοστό που κατείχε πέρυσι την ίδια εποχή.

Το άλμα στο μερίδιο της AMD προήλθε σχεδόν εξολοκλήρου από την Intel. Αν αναρωτιέστε τι συμβαίνει με τη VIA/Zhaoxin, τον μοναδικό άλλον παίκτη στην αγορά των επεξεργαστών x86, η Mercury Research σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανό να αντιπροσωπεύει κάποιο ποσοστό λίγο πάνω από το μηδέν με την εταιρεία να επισημαίνει ότι έχει «εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα σε αυτό το μικρό τμήμα της αγοράς επεξεργαστών». Όπως είναι κατανοητό, το μερίδιο της Intel στην αγορά έχει μειωθεί στο 65,4% όταν το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 68,7% και 72,3% πριν από ένα χρόνο. Η Intel βεβαίως εξακολουθεί να κυριαρχεί, αλλά το ίδιο ίσχυε και για τον Internet Explorer παλαιότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να δούμε κάτι αντίστοιχο με την Intel καθώς πρόκειται για μία εντελώς άλλη αγορά. Παράλληλα, δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι δεν είναι μικρό πράγμα να χάνεις πάνω από το ένα τρίτο της αγοράς από τον αντίπαλο σου, που δείχνει αναζωογονημένος.

x86_CPU_Market_Share.webp

Η Mercury Research πάντως προειδοποιεί ότι τα δεδομένα των τελευταίων τριμήνων δείχνουν σε σημαντικό βαθμό να έχουν επηρεαστεί από τους προμηθευτές οι οποίοι παρέχουν νούμερα που «διαφέρουν ως προς το βάθος και τον χρόνο που πραγματοποιούν διορθώσεις στα αποθέματα τους» και επομένως μπορεί να μην υποδεικνύουν με ακρίβεια το μερίδιο πωλήσεων στην αγορά υπολογιστών». Για το τελευταίο, το πιο πιθανό είναι να έχουμε περισσότερο ακριβή νούμερα αργότερα μέσα στη χρονιά. Ανεξάρτητα, από το πως προέκυψαν τα ποσοστά που έδωσε στη δημοσιότητα η Mercury Research (διορθώσεις αποθέματος, ζήτηση, πωλήσεις κ.λπ.) η AMD βρίσκεται σαφώς σε άνοδο όσον αφορά το μερίδιο αγοράς (ακόμη και αν οι πωλήσεις των επεξεργαστών της μειωθούν). Φαίνεται επίσης να επωφελείται περισσότερο από την Intel από τα υψηλά αποθέματα επεξεργαστών και υπολογιστών. «Ο μεγαλύτερος λόγος για τη πτώση στις αποστολές συνολικά οφείλεται στην υπερβολική αποστολή αποθεμάτων τα προηγούμενα τρίμηνα που επηρεάζουν τις τρέχουσες πωλήσεις -οι προμηθευτές επεξεργαστών περιορίζουν επίσης σκόπιμα τις αποστολές για να βοηθήσουν στην αύξηση του ρυθμού κατανάλωσης των αποθεμάτων τους» σημειώνει η Mercury Research.

Στα στοιχεία για τους επεξεργαστές x86 περιλαμβάνουν επίσης chips IoT και SoCs, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προορίζονται για παιχνιδοκονσόλες όπως το PlayStation 5 και τα Xbox Series X|S. Αν αφαιρέσουμε αυτά τα chips από την εξίσωση, το μερίδιο της AMD στην αγορά προσγειώνεται στο… 17,2% με την Intel να κατέχει ποσοστό 82,8% στην αγορά.

Εξετάζοντας το πιο προσοδοφόρο τμήμα των διακομιστών, η AMD κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο της στο 18%, το οποίο είναι υψηλότερο από το 17,6% του περασμένου τριμήνου και πολύ μεγαλύτερο από το 11,6% ένα χρόνο πριν.

  • Like 3
  • Thanks 2