Η AMD έχει επιτύχει ένα ιστορικό μερίδιο αγοράς άνω του 30% στη συνολική αγορά των επεξεργαστών χάρη στη σειρά EPYC.

Η Μercury Research μοιράστηκε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τα οποία αναδεικνύουν την πρόοδο της Intel και της AMD στον χώρο των επεξεργαστών.

Στην έκθεση της εταιρείας, αναφέρεται ότι η AMD έχει πλέον μερίδιο αγοράς 31,3% (από 28,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2021) έναντι 68,7% της Intel (από 71,5%). Αυτό που έχει καταφέρει να κερδίσει η AMD με τα server & client chip της είναι περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής αγοράς και όπως φαίνεται είναι μόνο η αρχή.

Το ερευνητικό ίδρυμα επεσήμανε ακόμα ότι τόσο η Intel όσο και η AMD είδαν τη μεγαλύτερη μείωση των αποστολών εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις στις πωλήσεις επεξεργαστών για καταναλωτές, όπου και οι δύο εταιρείες παρουσίασαν ζημίες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων οικονομικών αποτελεσμάτων. Η ετήσια πτώση των αποστολών CPU ανέρχεται σήμερα στο 34%, ενώ η τριμηνιαία πτώση είναι περίπου 19%.

Οι επεξεργαστές EPYC & Instinct της AMD αναμένεται να ωθήσουν το μερίδιο αγοράς της εταιρείας πολύ πάνω από το 30% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία έχει καταρτίσει έναν οδικό χάρτη στον τομέα των servers, έχοντας δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιδόσεις της τα επόμενα οικονομικά τρίμηνα. Την ίδια στιγμή άλλοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πρόσφατες επεξεργαστές Xeon Sapphire Rapids της Intel μπορεί να αποτελέσουν το σημείο καμπής για την μπλε ομάδα, με τους μεγάλους πελάτες να αναβαθμίζονται στα νέα τσιπ, γεγονός που θα αποδειχθεί πολύ θετικό και για το χώρο των DRAM.

CleanShot2023-02-17at13_35.11@2x.jpg.d12a8b13113dc9a597482f9c00963218.jpg

Συνολικά, η Intel εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή του χώρου των servers, αλλά θα πρέπει να κάνει κάποιες ριζικές αλλαγές για να σταματήσει την ολοένα και μεγαλύτερη επέκταση που έχει καταφέρει να κάνει η AMD τα τελευταία χρόνια με τη σειρά επεξεργαστών EPYC. Η εταιρεία έχει επίσης καταρτίσει έναν ισχυρό οδικό χάρτη για επόμενες καταναλωτικές κυκλοφορίες, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της Intel για τη φετινή χρονιά. Και οι δύο εταιρείες παρουσίασαν επίσης μια ισχυρή σειρά mobile προτάσεων και αυτό σίγουρα θα σηματοδοτήσει μια έντονη μάχη στην κατηγορία των laptop.

  • Like 4
  • Thanks 2
  • Sad 1