Ο γνωστός overclocker der8auer, που ζήτησε πρόσφατα από τις εταιρείες καλύτερο σχεδιασμό VRM στα mainboards που ολοκληρώνονται γύρω από το chipset Intel X299 (και συνεργάστηκε με την ASUS για να επανασχεδιάσει το σύστημα ψύξης VRM στα motherboards της) είναι ο πρώτος που αφαίρεσε τον διαχύτη θερμότητας από έναν επεξεργαστή AMD Ryzen Threadripper.

Αυτό που ανακάλυψε, είναι ότι στην ουσία ο Ryzen Threadripper είναι ένας EPYC. Αντί λοιπόν να βρεθεί μπροστά σε ένα MCM που αποτελείται από δύο dies -με δύο μονάδες CCX των τεσσάρων πυρήνων ανά die ώστε να έχουμε τους 16 πυρήνες συνολικά- ο AMD Ryzen Threadripper είναι ένα αρκετά πιο ενδιαφέρον chip, ένα πλήρως λειτουργικό chip EPYC με τέσσερα dies των οκτώ πυρήνων το καθένα.

 

Όταν ο ίδιος ρώτησε την AMD για την διαμόρφωση του chip, η εταιρεία του είπε πως ο 16-core Threadripper 1950X διαθέτει δύο λειτουργικά οκταπύρηνα dies –τέσσερα CCX με τέσσερεις πυρήνες το καθένα – και τα άλλα δύο οκταπύρηνα dies έχουν απενεργοποιηθεί από την εταιρεία. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε αν πρόκειται για απενεργοποιημένα dies ή για ελαττωματικά, ωστόσο στην πρώτη περίπτωση θα ήταν τουλάχιστον δύσκολο –μάλλον απίθανο- να βρεθεί τρόπος να ενεργοποιηθούν ή να ξεκλειδώσουν. Είναι πάντως πολύ πιθανό ορισμένοι ενθουσιώδεις χρήστες να προσπαθήσουν να τους ξεκλειδώσουν.

 

Ο γνωστός overclocker der8auer επίσης ανακάλυψε ότι τα dies είναι επιχρυσωμένα στο εσωτερικό για λόγους που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απαγωγή της θερμότητας. Ο der8auer ανέβασε βίντεο στο YouTube με το delidding ωστόσο λίγο αργότερα, και όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η AMD του ζήτησε να “κατεβάσει” το επίμαχο υλικό.

 

 

Link.png Site: ΤechPowerUp