Η AMD βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης των νέων επεξεργαστών της αρχιτεκτονικής Zen 4 για την αγορά desktop και σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, όλοι τους θα ενσωματώνουν GPUs όπως συμβαίνει στην περίπτωση των επεξεργαστών της Intel.

Όλοι οι νέοι επεξεργαστές της AMD που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 4 και θα ανήκουν στη σειρά Ryzen 7000-series θα κάνουν χρήση του νέου socket AM5 και θα ενσωματώνουν γραφικά αρχιτεκτονικής RDNA2. Μέχρι σήμερα, η AMD είχε φροντίσει να διαχωρίσει τους επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά από τους υπόλοιπους, καθώς οι πρώτοι αποτελούν μοντέλα Ryzen G-series.

amds-new-zen-4-based-ryzen-cpus-will-have-intergated-gpus.jpg

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι όλοι απαραίτητα οι επεξεργαστές Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 4 θα λανσαριστούν με ενσωματωμένα γραφικά αφού σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε -πιθανότατα από την πρόσφατα επίθεση ransomware στην Gigabyte- «κάποια OPNs… ενδέχεται να μην υποστηρίζουν GFX». Μπορεί να σημαίνει λοιπόν ότι κάποια μοντέλα θα διαθέτουν «κομμένο» ή απενεργοποιημένο το τμήμα iGPU παρόλο που θα υπάρχει στη συσκευασία τους.

Για τα συγκεκριμένα chips έχουν κυκλοφορήσει ορισμένες πληροφορίες στο παρελθόν. Διαθέτουν το κωδικό όνομα Raphael και θα διαθέτουν γραφικά Navi 2x που βασίζονται στην αρχιτεκτονική RDNA2. Οι νέοι αυτοί AMD Ryzen 7000-series επεξεργαστές θα κατασκευάζονται στα 5nm στα εργοστάσια της TSMC και θα υποστηρίζουν και το πρότυπο DisplayPort 2.0 σε ορισμένες περιπτώσεις.

amds-new-zen-4-based-ryzen-cpus-will-have-intergated-gpus2.jpg

Το πρότυπο DisplayPort 2.0 (DP 2.0) θα προσφέρει υποστήριξη στην ανάλυση 4K στα 240Hz και στην ανάλυση 8K στα 120Hz, που αποτελεί πολύ μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με ότι υποστηρίζεται σήμερα (4K στα 120Hz ή 144Hz και 8K στα 60Hz) μέσω του προτύπου HDMI 2.1.

81271_04_amds-new-zen-4-based-ryzen-cpus-will-have-intergated-gpus.png

  • Like 4